Артишок

Артишоки – відварні, тушковані, смажені, запечені

 

Артишоки – як правильно приготувати суцвіття

Свіжий артишок при легкому стисканні поскрипує. Після очищення кожний бутон зменшується вдвічі – потрібно з верхньої частини ножицями зрізати гострі кінці лусочок, відрізати стебло біля основи. Зав’язі квіток видалити з середини кошиків металевою ложкою. Всі ці маніпуляції краще робити у рукавичках. Почищені артишоки, щоб не потьмяніли, одразу вкладаємо на 15 хвилини у посуд з холодною водою з оцтом або лимонною кислотою. 

Тепер можна готувати артишоки як звичайні овочі: тушкувати в олії, відварити у невеликій кількості води, підсмажити. Невеличкі шишки використовують для салатів, середнього розміру – для смаження й тушкування. Відварні артишоки потрібно з’їсти протягом доби або заморозити, інакше вони почорніють та стануть гіркими.

Артишоки – вишуканий продукт для справжніх гурманів

Відомо близько 140 видів артишоків, проте їстівними вважаються лише 40. Походять артишоки з північної Африки або країн Сходу. Ще у Стародавній Греції та Римі артишоки вважалися неперевершеним афродизіаком. Лідером вирощування артишоку є Італія – майже половина світового виробництва. Сьогодні вже є селекційні сорти з великими суцвіттями без колючок.

Артишок

Артишоки – відварні, тушковані, смажені, запечені

Артишоки – це теплолюбна культура із сімейства чортополоху та розторопші. Зовні це чудова пухнаста квітка бузкового відтінку, схожа на айстру. В їжу вживають недозрілі шишечки та соковиті м’ясисті квітколожа, які за смаком нагадують волоські горіхи. Калорій в артишоках мінімум, а вітамінів та корисних мінералів – дуже багато. У будь-якій дієті – це найкращий продукт.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Французька
Підготовка: 10 хвилин
Приготування: 57 хвилин
Загальний час: 1 година 7 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 12 qt артишоків
  • 1/2 qt лимона
  • сіль – до смаку
  • 7 tbsp олії

Кроки приготування

  • Для запікання артишоки достатньо вимити, чистити не потрібно. Лише кожне суцвіття притиснути кухонною дошкою, щоб розкрилося.
  • Відрізаємо стебло та вкладаємо артишоки маківкою доверху на деко, змащене олією.
  • Запікаємо у духовці 200°С протягом 40-50 хвилин.
  • Очищаємо зверху листя, відрізаємо верхівку кожного суцвіття.
  • Очищені артишоки знову викладаємо у форму для запікання маківкою донизу й запікаємо ще 5-7 хвилин.
  • Готуємо соус з соку половини лимону, решти олії та солі. Поливаємо запечені артишоки й подаємо.
Прокрутка до верху