Аджика – історія виникнення
Можливо, ви знаєте, що насправді абхазька аджика – це пастоподібна приправа. Традиційно її готують з перетертого часнику, червоного перцю, коріандру та інших прянощів з додаванням солі. З часом у рецептах аджики з’явилися помідори, паприка, баклажани, морква, хрін, яблука, цибуля – усе чим багаті. Щоправда, для таких соусів правильною назвою є сацебелі. Навіть є чудові рецепти аджики з кабачків на зиму, у яких замість болгарського перцю зазвичай використовують щільні кабачки-цукіні.
Аджика на зиму без відварювання
Класичний рецепт аджики на зиму: на 3 кг помідорів по 150-200 г часнику й хріну. Інгредієнти перекручуємо на м’ясорубці, додаємо цукор та сіль до смаку. Для більшої гостроти можна додати 2-3 стручки гострого червоного перцю, 0,5 кг солодкого перцю й 1 склянку оцту. Така аджика з помідорів без відварювання чудово зберігає всі вітаміни. Тримати у стерильному посуді її можна в холодильнику.
Аджика з помідорів і перцю
Інгредієнти для рецепту
- 3 kg помідорів
- 3 kg перцю солодкого
- 200 g часнику
- 1 перець червоний гіркий ( стручок)
- 12 qt перців чорних горошком
- 1/2 tsp лимонної кислоти
- 3 tbsp солі
- 1 tbsp цукру
Кроки приготування
- Помідори, перець, часник миємо, очищаємо, нарізаємо на шматочки.
- Перекручуємо овочі на м’ясорубці.
- Додаємо сіль, цукор, перець горошком, лимонну кислоту (щоб зберігся яскравий колір аджики на зиму), перемішуємо.
- Ставимо каструлю з аджикою на вогонь й кип’ятимо 10 хвилин.
- У простерилізовані банки викладаємо аджику з помідорів та перцю, герметично закриваємо. Все! Смачного!