збитень

Гарячий збитень

Збитень – медовий напій, невід’ємна частина східнослов’янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. 

Беззастережна користь старовинного напою обумовлена ​​п’ятьма важливими факторами:

  • Обов’язковою наявністю меду;
  • Незмінною присутністю прянощів (класичний пряний збитень, як правило, містить у собі гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон, мускат, імбир, бадьян, чорний або запашний перець і ін.);
  • Поширеною практикою використання фруктів (фруктовий збитень може включати в себе як свіжі плоди, так і сухофрукти, прикладом є збитень з чорносливом);
  • Досить частим додаванням лікарських трав (збитні на травах: шавлії, ромашці, звіробої, м’яті, чебреці, калгані та ін.);
  • Традиційним вживанням напою в гарячому вигляді. 

Таким чином, східнослов’янський медовий еліксир може мати не лише протизапальну, антисептичну чи тонізуючу дію на організм, але також слугувати незамінним засобом від застуди, а при додаванні тих чи інших інгредієнтів він здатний сприятливо вплинути на функціонування шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної , нервової і навіть статевої системи.

збитень

Гарячий збитень

Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. Часто готують такий напій до різдвяного столу.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Підготовка: 15 хвилин
Приготування: 50 хвилин
Загальний час: 1 година 5 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 300 g меду
  • 1200 ml окропу
  • 7 qt кардамону
  • 1 паличка кориці
  • 1 перець чилі
  • 6 qt духмяного перцю
  • мускатний горіх

Кроки приготування

  • Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.
  • Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.
  • Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння
  • Додаємо духмяний перець та кардамон.
  • Корицю подрібнюємо та додаємо в напій Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці
  • Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь
  • Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин
  • Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий Приємного смакування!
Прокрутка до верху