Збитень – медовий напій, невід’ємна частина східнослов’янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними.
Беззастережна користь старовинного напою обумовлена п’ятьма важливими факторами:
- Обов’язковою наявністю меду;
- Незмінною присутністю прянощів (класичний пряний збитень, як правило, містить у собі гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон, мускат, імбир, бадьян, чорний або запашний перець і ін.);
- Поширеною практикою використання фруктів (фруктовий збитень може включати в себе як свіжі плоди, так і сухофрукти, прикладом є збитень з чорносливом);
- Досить частим додаванням лікарських трав (збитні на травах: шавлії, ромашці, звіробої, м’яті, чебреці, калгані та ін.);
- Традиційним вживанням напою в гарячому вигляді.
Таким чином, східнослов’янський медовий еліксир може мати не лише протизапальну, антисептичну чи тонізуючу дію на організм, але також слугувати незамінним засобом від застуди, а при додаванні тих чи інших інгредієнтів він здатний сприятливо вплинути на функціонування шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної , нервової і навіть статевої системи.
Гарячий збитень
Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. Часто готують такий напій до різдвяного столу.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 300 g меду
- 1200 ml окропу
- 7 qt кардамону
- 1 паличка кориці
- 1 перець чилі
- 6 qt духмяного перцю
- мускатний горіх
Кроки приготування
- Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.
- Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.
- Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння
- Додаємо духмяний перець та кардамон.
- Корицю подрібнюємо та додаємо в напій Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці
- Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь
- Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин
- Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий Приємного смакування!