Через специфічний смак дехто уникає готувати печінку. А при неправильному приготуванні вона взагалі може вийти жорсткою та сухою. Проте печінка багата на білок, вітаміни та численні мінерали і добре засвоюється організмом.
Як же правильно приготувати печінку, щоб здивувати гостей і самих себе? Сподіваємося, що прості поради допоможуть вам приготувати найсмачнішу печінку.
Як правильно вибрати печінку
Потрібно вибирати якісний та свіжий продукт. Печінка має бути пружною, м’якою, вологою та блискучою, без подряпин та пошкоджень. Наявність плям і кров’яних згустків є неприпустимим: вони можуть свідчити про розрив жовчного міхура, що робить печінку гіркою.
Колір печінки не повинен бути занадто світлим або занадто темним. Свіжа печінка має солодкуватий металевий аромат. На поверхні замороженої печінки не повинно бути надлишків льоду, а сама вона не повинна мати оранжевого відтінку.
Як підготувати печінку
- Видаліть всі судини, жили та плівки, для цього яловичу печінку слід кілька хвилин потримати у теплій воді.
- Свинячу печінку слід на 20 секунд витримати в окропі, а потім зняти плівку, підчепивши її за край ножем.
- Щоб печінка не гірчила та стала м’якою, вимочіть її в молоці протягом 30-60 хвилин, попередньо розрізавши на частини.
- Харчова сода може також розм’якшити печінку. Достатньо обсипати кожен шматок, почекати близько години та добре промити.
- Продукт стане м’якшим, якщо шматочки просто відбити молотком, попередньо помістивши у плівку.
- Для позбавлення від гіркоти перед приготуванням можна відварити печінку 10 хвилин у солоній воді.
Як приготувати смачну та соковиту печінку
Приховати особливий печінковий смак можна з допомогою овочів та спецій з яскравим ароматом. Хорошим вибором стануть цибуля, часник, перець чилі та запашні трави чебрець або шавлія.
- Головне – не пересмажувати печінку. Щоб вона залишилася соковитою, достатньо тримати кожну сторону на розігрітій сковороді до 5 хвилин.
- Щоб печінка була соковитою, перед смаженням шматочки варто вмочити у борошно або кляр.
- Сметана чи вершки – гарантія соковитої та м’якої печінки. Просто додайте їх при тушкуванні та готуйте не більше 20 хвилин.
- Оскільки сіль забирає вологу, додавати її краще наприкінці готування.
Що приготувати з печінки
Найпопулярніший рецепт – печінка, смажена на вершковому маслі з цибулею. Ніжний печінковий паштет – класична страва у святковому та повсякденному меню. Красивий печінковий торт – гарна закуска для святкового столу.
Тушкована куряча печінка, печінкові оладки, котлети з курячого фаршу та печінки, запіканка з печінки та печериць, різноманітні салати з печінкою – рецептів безліч. Подавати страви з печінки краще з овочевими гарнірами, макаронами або кашами, картопляним пюре та салатами.