пляцок вишиванка

Вишиванка

Торт «Вишиванка» – справжній кулінарний шедевр

Смак чудового торта буде ще більш вишуканим, якщо повидло взяти кислувате – сливове, смородинове або з вишень, кожного разу смак виходитиме трішки інакшим. Зверху повидла змастити збитими яєчними білками (2 білки + 2 ст. л. цукру), а тоді вже викладати горіхи та родзинки.

Пляцок «Вишиванка» – розмаїття смаків

У стародавніх рецептах крем для «Вишиванки» готували з процідженої сметани, змішаної з цукром. Ним же й прикрашали пляцок – обмащували з усіх сторін. Можна також тортик прикрасити й натертим шоколадом – білим або чорним, кокосовою стружкою, крихтами. А смалець замінити на маргарин або вершкове масло.

пляцок вишиванка

Вишиванка

Цей неймовірно смачний пляцок приготувати зовсім нескладно, навіть не дуже досвідчена господиня з ним чудово впорається. І зовсім не обов’язково чекати Дня вишиванки – можна потішити такими приємними солодощами своїх близьких і просто так, без усякої на то нагоди.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Підготовка: 1 година 5 хвилин
Приготування: 30 хвилин
Загальний час: 1 година 35 хвилин

Інгредієнти для рецепту

Для тіста

  • 4 cups борошна
  • 125 ml сметани
  • 2 яйця
  • 1 tbsp цукру
  • 250 g смальцю
  • 3 tbsp какао
  • 1 tsp амонію харчового
  • 400 g повидло
  • родзинки
  • волоські горіхи

Для крему

  • 300 g вершкового масла
  • 1 банка згущеного молока

Кроки приготування

  • У глибоку миску висипаємо просіяне борошно, додаємо цукор, сметану, яйця, смалець, амоній та замішуємо тісто.
  • Розділяємо тісто для «Вишиванки» на 2 частини. Одна лишається світлою, до другої додаємо какао.
  • Кожну частину тіста – світлу й темну, поділяємо ще навпіл.
  • Тісто темного кольору вкладаємо у морозилку на 30 хвилин для охолодження.
  • Розкатаємо одну порцію світлого тіста й вкладемо у приготовану форму для випікання.
  • Змащуємо тісто повидлом, викладаємо промиті родзинки, подрібнені волоські горіхи. Зверху на грубій тертці натираємо порцію темного охолодженого тіста. У нас буде таких два коржі.
  • Випікаємо коржі у духовці при температурі 180°С протягом 20-30 хвилин.
  • Крем приготувати зовсім просто – ретельно перемішуємо масло із заздалегідь відвареним згущеним молоком.
  • Після охолодження коржі змащуємо кремом. Відправляємо на ніч у холодильник для просочування. Ну дуже смачно!
Прокрутка до верху