blank

Торт «Спартак»

Приємного чаювання та вдалої вам випічки!

blank

Торт «Спартак»

Скільки б всякої смачної випічки ви не приготували, але торт «Спартак» за класичним рецептом все одно залишиться найсмачнішим і найулюбленішим десертом. Нереально смачний шоколадний медовик з масляно-заварним кремом настільки ніжний, що просто тане у роті. Для наших господинь – перевірений рецепт «Спартака» з заварним кремом, простий і надійний!
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Підготовка: 10 хвилин
Приготування: 40 хвилин
Загальний час: 50 хвилин

Інгредієнти для рецепту

Для коржів:

  • 450 g борошна
  • 2 яйця
  • 6 tbsp молока
  • 200 g цукру
  • 100 g вершкового масла
  • 15 g темного какао
  • 3 tbsp меду
  • 1 tsp соди

Для крему:

  • 400 ml молока
  • 2 яйця
  • 40 g крохмалю
  • 200 g цукру
  • 250 g вершкового масла
  • Ванільний цукор

Для глазурі:

  • 30 g темного какао
  • 100 g цукру
  • 75 ml молока
  • 50 g вершкового масла

Кроки приготування

  • Просіємо крізь сито половину порції борошна разом з какао та добре перемішаємо.
  • У невеликій каструлі яйця розтираємо з цукром. Туди ж додаємо молоко, мед і розм'якшене вершкове масло.
  • Суміш перемішаємо та поставити на середній вогонь. Постійно помішуючи, доводимо до гарячого стану.
  • Як тільки цукор і вершкове масло розчиняється, додаємо соду та швиденько перемішуємо. Маса починає пінитися та сильно збільшиться в об'ємі. Тримаємо каструльку на маленькому вогні ще приблизно 2-3 хвилини, постійно помішуючи. Після цього знімаємо з вогню та даємо 3-4 хвилини охолонути.
  • Потім потроху додаємо цю суміш до борошна, змішаного з какао. Спочатку перемішуємо ложкою, оскільки тісто ще гаряче.
  • На присипаний борошном стіл викладаємо тепле тісто, поступово додаємо решту борошна та замішуємо руками еластичне м'яке тісто. Маса з тіста має бути злегка схожа на пластилін, тісто має вийти м'яке, пружне і трохи липке.
  • Тісто скатаємо у джгут і розріжемо на 8-9 рівних частин. Накриваємо тісто для торта «Спартак» харчовою плівкою. Поставимо тарілку з тістом на каструльку з теплою водою, тоді з ним буде легше працювати.
  • Кожен шматочок тіста розкатуємо в коло на присипаній борошном стільниці або прямо на пергаментному папері. Зверху на тісто покладемо тарілку або форму потрібного діаметру та обріжемо.
  • Тісто наколюємо виделкою та випікаємо у заздалегідь розігрітій до 180°С духовці 7-10 хвилин. Так випікаємо всі коржі та охолоджуємо.
  • Для приготування заварного крему у каструлі з'єднаємо крохмаль з цукром і ванільним цукром. Додаємо яйця та розтираємо вінчиком в однорідну суміш.
  • Додаємо потроху тепле, але не гаряче молоко та добре розмішуємо масу до однорідного стану. Поставимо каструлю на невеликий вогонь, безперервно перемішуючи масу вінчиком, особливо на дні каструлі, щоб уникнути утворення грудок. Як тільки заварний крем загусне і починає закипати, знімаємо каструлю з плити.
  • Переливаємо заварний крем у чистий посуд. Накриваємо його харчовою плівкою так, щоб плівка лягла прямо на поверхню крему. У такому вигляді залишаємо крем охолоджуватися до кімнатної температури!
  • М'яке вершкове масло збиваємо міксером до пишної світлої маси 5-6 хвилин. Не припиняючи збивання, потроху, приблизно по столовій ложці, додаємо охолоджений заварний крем і збиваємо до однорідного стану.
  • Щоб приготувати шоколадну глазур, у каструльку сиплемо цукор, какао, вливаємо молоко та добре перемішуємо. Поставимо на повільний вогонь і варимо до загустіння. Після того, як маса закипить, помішуючи, тримаємо глазур на вогні ще 1-2 хвилини.
  • Знімаємо з вогню та у ще гарячу помадку додаємо вершкове масло, розмішуємо до його повного розчинення. Даємо шоколадній глазурі трішки охолонути.
  • Блюдо для торта змащуємо злегка кремом. Викладаємо перший корж, змащуємо кремом, накриваємо другим і так збираємо весь торт «Спартак».
  • Верхній корж заливаємо теплою шоколадною глазур'ю, акуратно розподіляючи її лопаткою. За бажанням, торт можна прикрасити кокосовою стружкою, подрібненою крихтою від обрізків коржів, ягодами або фруктами.
  • Залишаємо шоколадний торт на 3-4 години при кімнатній температурі, щоб коржі встигли добре просочитися кремом. Потім ставимо у холодильник.
Прокрутка до верху