Тертий пиріг – рецепти
Найпопулярніші рецепти – класичний тертий пиріг з варенням, домашній тертий пиріг з яблуками. Для начинки також чудово смакує домашній сир, будь-які свіжі ягоди та фрукти.
Є й інші смачні рецепти: пиріг тертий пісочний з сиром, тертий пиріг з абрикосовим джемом.
Щоб варення або соковиті ягоди не витікали, у начинку можна додавати крохмаль або збитий яєчний білок.
Пісний тертий пиріг
Пісний тертий пиріг чудово зберігається тривалий час. Для тіста потрібно взяти склянку борошна, пів склянки сухарів, по 75 мл води та рослинної олії, трішки соди.
Для приготування класичного пісочного тіста на тертий пиріг з лимоном краще брати тільки жовтки яєць.
Тертий пиріг з лимоном
Прикраса святкового столу – розсипчастий та апетитний тертий пиріг з лимоном! До цього смаколику, простого у приготуванні, можна підібрати безліч епітетів. Готуємо разом неймовірно ніжний тертий пиріг з лимоном, з дуже смачною начинкою та хрусткими краями.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
Для тіста:
- 450 g пшеничного борошна
- 250 g замороженого вершкового масла
- 150 g цукру
- 60 g сметани 20%
- 2 яйця
- Ванілін
- Сіль
- 10 g розпушувача тіста
Для начинки:
- 2 лимони
- 150 g цукру
- 15 g крохмалю
Для прикрашання:
- 20 g цукрової пудри
- 30 g волоських горіхів
Кроки приготування
- У миску вбиваємо яйця, додаємо цукор, щіпку солі, ванілін і сметану. Збиваємо вінчиком.
- В іншу миску просіваємо борошно, додаємо розпушувач та перемішуємо.
- До борошна на великій тертці натираємо заморожене вершкове масло. Руками перетираємо борошно з маслом в крихту.
- У крихту вливаємо яєчну суміш та замішуємо м'яке, ніжне, нелипке тісто.
- Ділимо тісто на дві частини – 1/3 та 2/3, кожну з яких загортаємо у харчову плівку. Більшу частину тіста відправляємо в холодильник, меншу – у морозильну камеру (на 30-40 хвилин).
- В цей час приготуємо начинку. За допомогою дрібної терки знімаємо з лимонів жовту частину. Потім з лимонів зрізаємо білу шкірку, залишаючи тільки м’якуш.
- Нарізаємо м’якуш невеликими шматочками, видаляючи кісточки, та подрібнюємо в блендері до стану кашки.
- У сотейник кладемо подрібнений м’якуш лимона, терту жовту шкірку, цукор і крохмаль. Ставимо сотейник на нагрів, доводимо вміст до кипіння і варимо 1-1,5 хвилини до загустіння, помішуючи. Даємо лимонній начинці повністю охолонути.
- Духовку включаємо для розігріву до 190°С.
- Один лист пергаменту кладемо на стіл. Зверху викладаємо більшу частину тіста. Накриваємо його другим листом пергаменту та за допомогою качалки розкачуємо тісто в пласт товщиною 1-1,5 см.
- На основу з тіста рівномірно викладаємо начинку.
- З морозилки дістаємо другу частину тіста та натираємо її на великій тертці поверх начинки. Для прикрашення горіхи нарізаємо невеликими скибочками.
- Переносимо заготовку для пирога разом з пергаментом на деко. Посипаємо тертий пиріг з лимонною начинкою порізаними горіхами.
- Випікаємо тертий пиріг протягом 25-30 хвилин.
- Готовий лимонний пиріг за бажанням посипаємо цукровою пудрою. Одразу, поки гарячий, розрізаємо пиріг на порційні шматочки.