Тарталетки – невеличкі кошики з тіста, які наповнюють різними начинками. Тарталетки випікають як окремо, так і разом з начинкою.
Цю вишукану страву вигадали французькі кулінари. Купувати готові кошики не обов’язково. Адже технологія виготовлення дуже проста.

Рецепт тіста для тарталеток
Тісто для тарталеток має бути прісним. Випікають їх в духовці, використовуючи спеціальні форми. Розкачайте несолодке пісочне тісто та виріжте кружечки. Розподіліть їх по формах для кексів.
Залежно від формочок, можуть вийти тарталетки з ребристими або круглими краями. При необхідності зайве тісто слід відрізати. Поставте формочки з тістом в холодильник на 45-60 хвилин.
Потім потрібно наколоти виделкою дно майбутніх тарталеток або накрити пергаментом і засипати сухими бобовими, наприклад квасолею. Це потрібно, щоб тісто не здибилося. Випікайте при температурі 180°C протягом 10-15 хвилин. Листкове тісто можна розподілити по формах, так само як пісочне.
Тарталетки з лаваша
Слід нарізати тонкий лаваш маленькими квадратиками. Один з них змастіть сумішшю збитого яйця та невеликої кількості води. Зверху хрест-навхрест помістіть другий квадратик.
Зробіть ще кілька таких же заготовок. Покладіть їх у формочки для кексів та поставте в розігріту до 180°C духовку хвилин на 10. Виймайте кошики з форм після повного охолодження. У вас вийдуть дуже нестандартні хрусткі кошики.
Тарталетки з несолодкою начинкою
Що покласти в тарталетки? Та все, що завгодно: м’ясо, рибу, гриби, овочі. Салат в тарталетках – найпростіший спосіб начинити тарталетки. Рецепти салатів для начинки можуть бути різноманітними, єдина вимога – інгредієнти потрібно досить дрібно порізати.
Для холодних салатів або закусок можна взяти будь-які основи, а для гарячих – краще пісочні. Наповнювати тарталетки краще безпосередньо перед подачею, щоб вони не розмокли.

Солодкі тарталетки
Готують також тарталетки як десерт, наприклад, з фруктами або ягодами. Нагрійте вершки, але не доводьте до кипіння. Розчиніть у вершках шматочки шоколаду до однорідності. Додайте сир маскарпоне та ретельно перемішайте.
Розкладіть крем у тарталетки та поставте у холодильник на 2-3 години. Прикрасити десерт можна ягодами, посипати цукровою пудрою. Кокосовий крем, шоколадний ганаш, ягідно-сирний мус – чудові наповнювачі для солодких тарталеток.

Сирні тарталетки
Сирні тарталетки мають вигляд міні піци. Ковбаса, гриби, оливки, помідори – все це додають в сирні тарталетки. Тарталетки з крабовими паличками, червоною рибою або червоною ікрою готують, найчастіше, на різні свята та фуршети.
Можна пофантазувати та незвичайно загорнути рибне філе, прикрасити тарталетки зеленню, авокадо, калиною або журавлиною, маленькими грибочками.