Свиняча рулька з соусом з темного пива
Свиняча рулька – це частина свинячої гомілки, вище ратички, але не доходячи до шинки. Рулька готується разом з кісткою і є традиційною стравою у Північній та Східній Європі. Пропонуємо вам баварський рецепт запеченої рульки з прянощами та соусом з темного німецького пива. Рецепт на 2-3 особи.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
Інгредієнти для свинячної рульки
- 1 свиняча рулька вагою приблизно 1 кг 300 гр
- 3 зубчики часнику, розрізаних поздовж на 4 частини кожен
- 30 ml білого винного оцту
Прянощі для сухого маринаду
- 1 tbsp зерен фенхелю
- 1 tbsp ложка зерен кмину
- 1 tbsp зерен ялівцю (не обов’язково)
- 1 tbsp чорного перцю в зернах
- оливкова олія
- 2 tbsp солі
Соус для рульки
- 500 ml темного німецького пива
- 1 головка часнику
- 5 зерен ялівцю
- 2 лаврові листки
- 1 цибулина
- 1 морквина
- 500 ml бульйону курячого чи телячого
- 2 tbsp кукурудзяного крохмалю
- 125 ml води
- 1 tbsp цукру
- сіль
Кроки приготування
- Вечір перед приготуванням витерти рульку і гострим предметом, тонким ножем або грубою голкою, попроколювати шкіру в багатьох місцях. Вважати, аби вчасно зупинитись і не попроколювати наскрізь жир.
- Силіконовим пензликом ретельно змастити оцтом ті частини, де виступає м'ясо, не змащувати шкіру.
- Зробити в м’ясі неглибокі надрізи (не зі сторони шкіри!) і нашпигувати дольками часнику.
- Всі прянощі розтерти в ступці до грубої суміші, змішати з сіллю. Шкіру добре змастити оливковою олією і всю рульку натерти прянощами з сіллю, не ігноруючи складки та щілинки. Прянощі мають покрити всю рульку. В ідеалі шкіра натягається по рульці, так, щоби не було складок, та фіксується чотирма металевими шпажками, проколовши наскрізь навхрест рульку. Це допомагає отримати хрумку і рівномірно запечену шкірку. Якщо у вас є тонкі металеві шпажки – можете спробувати такий спосіб. Якщо немає – це не страшно.
- Маринувати свинину потрібно ніч. Просто залишити ненакритою в тарілці в холодильнику на ніч.
- Нагріти духовку до 180 градусів.
- Вам потрібно взяти пательню, яку можна ставити в духовку і достатньо глибоку, щоби в неї помістились інгредієнти для пивного соусу: пиво, бульйон, овочі та частик з лавровим листком. Пательню потрібно розмістити в духовці якнайближче під решіткою, на якій пектиметься рулька. Поставити рульку на решітку вертикально і пекти 2 год 10 хв. Як тільки рідини в пательні ставатиме мало – доливати по 0.5 склянки гарячої води за раз.
- Вийняти рульку з духовки і збільшити температуру до 260 градусів. Пензликом змастити шкіру оцтом (біля 0.5 ст.л.) і поставити в духовку ще на 30 хв. Це дасть золоту і хрумку шкірку.
- Після виключання духовки, дати постояти рульці 15 хвилин.
- Процідити рідину з пательні, в ідеалі має вийти біля 2 чашок рідини. Довести її до кипіння. У 125 мл холодної води розвести крохмаль і влити до соусу. Додати цукор і сіль до смаку, готувати, поки не загусне до консистенції сиропу. Якщо загустий – додати трішки води, якщо зарідкий – готувати, поки не досягнете необхідної густоти. Поливати м'ясо соусом у момент подачі.