Паски

Паска на молоці

Паски

Паска на молоці

Паска – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя. Зазвичай запашну смакоту печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні свята. Пропонуємо вам цей шикарний рецепт паски на молоці для найкращого смаку та чудового святкового настрою.
5 з 1 оцінки
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Ключове слово: паска, паска-на-молоці
Підготовка: 2 години 10 хвилин
Приготування: 45 хвилин
Загальний час: 2 години 55 хвилин
Порції: 4 особи

Інгредієнти для рецепту

  • 500 ml молока
  • 10 яєць
  • 350 g вершкового масла
  • 500 g Цукру
  • 0,5 tsp солі
  • 1 лимон ( необов’язково )
  • цедра з одного апельсина ( необов’язково )
  • 1 tsp меленого мускатного горіху ( необов’язково )
  • 20 g ванільного цукру
  • 100 g свіжих дріжджів
  • 200 g родзинок
  • 2 Цукрової пудри ( для глазурі )
  • 2 kg пшеничного борошна

Кроки приготування

  • Почати готуватись потрібно ще ввечері. Відділити білки двох яєць для приготування глазурі. Решту яйць вибити в окрему ємність і залишити до ранку. Яєчні жовтки від цього стануть яскравішими, від чого паска буде вищою та апетитнішою.
  • Вранці в теплому молоці треба розчинити дріжджі, додати столову ложку цукру і 4-5 ложок борошна. Поставити опару в тепле місце.
    Дріжджі
  • Розтопити вершкове масло.
    Масло на паску
  • До яєць додати цукор, розтоплене вершкове масло, мускатний горіх і ванільний цукор. Додати подрібнену цедру апельсина і натертий на тертці лимон. Ложку лимонного соку залишити для глазурі.
  • Коли опара підійде (30-40 хвилин), додати до неї підготовлену суміш і гарненько перемішати.
  • У великій посудині змішати борошно (десь 1,5 кг) з дріжджовою сумішшю та вимісити тісто. Можна поруч поставити тарілку з олією, щоб періодично змочувати руки, це допоможе позбутися налипання тіста. Під кінець замішування додати в тісто родзинки.
  • Тісто слід вимішувати близько півтори години. Але краще орієнтуватися не на час, а на саме тісто: якщо перестало липнути до миски – готово. Якщо тісто виходить рідкувате, то додавати ще борошно. Накрити і відправити в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто нарухається, перемісити, накрити і знову залишити підійматись.
  • Коли тісто для пасок підніметься вдруге, розклади його по змазаних олією формах, накрити рушником і дати піднятися. Це дуже відповідальний етап, адже в цей час не можна ні кричати, ні голосно розмовляти, ні голосно грюкати дверима.
  • Дочекатися, поки тісто добре підніметься, і відправляти форми в розігріту до 200 градусів духовку. Готовність перевіряй зубочисткою. Якщо верх почне підгоряти, то потрібно накрити форми пергаментним папером.
  • Для глазурі треба використовувати білки, цукрову пудру і лимонний сік. Прикрасити посипкою. Смачного! Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 10 пасок обємом приблизно 1 л. При бажанні можна додати трохи більше цукру, але головне – не переборщити, тому що якщо цукру буде більше 600-650 г, то тісто може погано підходити або навіть осісти при випіканні.

Прокрутка до верху