Паска на молоці
Паска – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя. Зазвичай запашну смакоту печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні свята. Пропонуємо вам цей шикарний рецепт паски на молоці для найкращого смаку та чудового святкового настрою.
Друкувати
Pin
Оцінити
Порції: 4 особи
Інгредієнти для рецепту
- 500 ml молока
- 10 яєць
- 350 g вершкового масла
- 500 g Цукру
- 0,5 tsp солі
- 1 лимон ( необов’язково )
- цедра з одного апельсина ( необов’язково )
- 1 tsp меленого мускатного горіху ( необов’язково )
- 20 g ванільного цукру
- 100 g свіжих дріжджів
- 200 g родзинок
- 2 Цукрової пудри ( для глазурі )
- 2 kg пшеничного борошна
Кроки приготування
- Почати готуватись потрібно ще ввечері. Відділити білки двох яєць для приготування глазурі. Решту яйць вибити в окрему ємність і залишити до ранку. Яєчні жовтки від цього стануть яскравішими, від чого паска буде вищою та апетитнішою.
- Вранці в теплому молоці треба розчинити дріжджі, додати столову ложку цукру і 4-5 ложок борошна. Поставити опару в тепле місце.
- Розтопити вершкове масло.
- До яєць додати цукор, розтоплене вершкове масло, мускатний горіх і ванільний цукор. Додати подрібнену цедру апельсина і натертий на тертці лимон. Ложку лимонного соку залишити для глазурі.
- Коли опара підійде (30-40 хвилин), додати до неї підготовлену суміш і гарненько перемішати.
- У великій посудині змішати борошно (десь 1,5 кг) з дріжджовою сумішшю та вимісити тісто. Можна поруч поставити тарілку з олією, щоб періодично змочувати руки, це допоможе позбутися налипання тіста. Під кінець замішування додати в тісто родзинки.
- Тісто слід вимішувати близько півтори години. Але краще орієнтуватися не на час, а на саме тісто: якщо перестало липнути до миски – готово. Якщо тісто виходить рідкувате, то додавати ще борошно. Накрити і відправити в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто нарухається, перемісити, накрити і знову залишити підійматись.
- Коли тісто для пасок підніметься вдруге, розклади його по змазаних олією формах, накрити рушником і дати піднятися. Це дуже відповідальний етап, адже в цей час не можна ні кричати, ні голосно розмовляти, ні голосно грюкати дверима.
- Дочекатися, поки тісто добре підніметься, і відправляти форми в розігріту до 200 градусів духовку. Готовність перевіряй зубочисткою. Якщо верх почне підгоряти, то потрібно накрити форми пергаментним папером.
- Для глазурі треба використовувати білки, цукрову пудру і лимонний сік. Прикрасити посипкою. Смачного! Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 10 пасок обємом приблизно 1 л. При бажанні можна додати трохи більше цукру, але головне – не переборщити, тому що якщо цукру буде більше 600-650 г, то тісто може погано підходити або навіть осісти при випіканні.