blank

Пахлава

Смачного чаювання з апетитними солодощами!

blank

Пахлава

Рецепти пахлави в різних національних кухнях відрізняються. Однак, всі варіанти об'єднують кілька класичних принципів її приготування: тонкі шари тіста, солодка горіхова начинка, масляна та медова заливки. Турецьку пахлаву готують на основі здобного дріжджового або бездріжджового тіста, у горіхову начинку додають прянощі. Грецька пахлава медова – за рецептом обов’язково листкове тісто. А для вас – найсмачніший класичний рецепт пахлави з горіхами українською.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Підготовка: 10 хвилин
Приготування: 1 година 20 хвилин
Загальний час: 1 година 30 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 500 g пшеничного борошна
  • 200 g сметани
  • 200 g вершкового масла (для тіста)
  • 100 g вершкового масла (для першої заливки)
  • 2 яйця
  • 1 tsp розпушувача тіста
  • 200 g горіхів
  • 1.5 cups цукру (для начинки)
  • 1 cups цукру (для другої заливки)
  • 150 ml води (для другої заливки)
  • 50 g меду
  • Прянощі – ваніль, кардамон, кориця, шафран

Кроки приготування

  • У м’яке масло додаємо 1 яйце, сметану та перемішуємо.
  • Отриману масу з’єднаємо з борошном, розпушувачем та замішуємо м’яке тісто. Відправляємо тісто у холодильник. «Якщо в готовій пахлаві вам не подобається світле тісто, зробити його коричневим можна, додавши цукровий сироп. Але така пахлава буде ще солодше та надто калорійною»
  • Горіхи для начинки можуть бути будь-які. Відкладемо четвертинки волоських горіхів (цілі ядра мигдалю або фундука) у потрібній кількості окремо, інші горіхи подрібнюємо.
  • З'єднаємо горіхи з цукром дрібного помелу та меленими прянощами.
  • Охолоджене тісто потрібно розділити на кілька частин – в залежності від того, якої висоти ви хочете отримати готовий десерт та з урахуванням розмірів форми для випічки. Для прямокутної форми 20х30 см розділимо тісто на 4 порції.
  • Кожну частину тіста розкачаємо в дуже тонкий пласт під розмір форми.
  • Начинки потрібно три порції, тому відразу ж розділимо її на 3 однакові частини. Викладаємо пласт тіста в форму, змащену маслом, рівномірно розподіляємо горіхово-цукрову начинку. Повторюємо, на завершення укладаємо пластом тіста.
  • Верхній шар тіста потрібно розмітити на майбутні порційні шматки. Для цього спочатку проводимо ножем кілька паралельних ліній, не розрізаючи найнижчий шар тіста! Потім зробимо розрізи так, щоб вийшли ромби. Розрізати нижній шар тіста не можна, інакше начинка та заливки будуть витікати на дно форми, нижнє тісто підгорить, а потім стане надміру мокрим, а верхній шар не просочиться, як потрібно.
  • Змащуємо поверхню жовтком, перемішаним з 1 ст. л. холодної води – для глянцю. У кожен ромб посередині встромляємо горіх.
  • Поміщаємо форму з пахлавою у розігріту духовку до 200°С. Через 15 хвилин дістанемо та підновимо ножем розрізи, так само не дорізаючи їх до нижнього шару тіста. Також пройдемося ножем і уздовж стінок форми.
  • Зробимо першу заливку – масляну, тобто рівномірно поллємо поверхню розтопленим вершковим маслом. Повернемо форму назад в духовку ще на 30-45 хвилин.
  • Поки пахлава запікається, варимо для другої заливки солодкий сироп: доводимо до кипіння та трохи поваримо на середньому вогні до невеликого загустіння.
  • Коли сироп охолоне, перемішуємо його з медом.
  • Повністю пропечену пахлаву поливаємо другою заливкою. Для цього знову підновимо розрізи на трьох шарах тесту. Спочатку по дві чайні ложки сиропу наливаємо на кожен ромб, а потім тонкою цівкою поллємо сиропом розрізи.
  • Після повного охолодження розрізаємо пахлаву до кінця. Викладаємо красиві ромби для подачі, бажано прокласти їх пергаментним папером.
Прокрутка до верху