Картопляно-гречаний пиріг
Якщо ви бажаєте мати під рукою швидкий і простий рецепт пісної страви на кожен день – спробуйте наш картопляно-гречаний пиріг. Цей рецепт характерний для західних регіонів України і, хоча, його приготування може дещо відрізнятись, два основні інгредієнти злишаються незмінними.
Друкувати
Pin
Оцінити
Порції: 6 осіб
Інгредієнти для рецепту
- 300 g борошна
- 20 g дріжджів
- 2 tbsp олії
- 2 tsp цукру
- 0,5 tsp солі
- 200 ml води
Начинка
- гречка
- 500 g картоплі
- 3 цибулини
- 4 зубчики часнику
- 2 tbsp олії
Кроки приготування
- У теплу воду 30-35 °С додаємо дріжджі, цукор, сіль, зовсім трішки борошна, розмішуємо й залишаємо, щоб піднялася опара.
- Додаємо просіяне борошно, олію та замішуємо еластичне тісто.
- Накриваємо тісто чистим рушничком і ставимо у тепле місто, щоб підросло. Рецепт на піст для тіста є універсальним, не тільки для картопляно-гречаного пирога, з будь-якою начинкою – яблука, капусту, гриби, курагу, рис з яйцем. Лише у солодкий пиріг цукру потрібно додати більше.
- Для начинки відварюємо картоплю й готуємо звичайне пюре.
- Відварюємо гречку.
- Цибулю нарізаємо невеликими кубиками та обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо подрібнений часник, сіль і ще хвилинку підсмажуємо.
- Компоненти начинки – картоплю, гречку й цибулю ретельно перемішуємо у великій мисці.
- Тісто, що підросло, розділяємо на 2 частини – меншу й більшу.
- Більшу частину тіста розкачуємо та викладаємо на деко так, щоб з боків утворилися бортики.
- Викладаємо начинку, накриваємо другою частиною тіста і гарненько защипаємо по краях.
- Наколюємо виделкою й залишаємо на 20-30 хвилин аби тісто підросло.
- Змащуємо збитим яйцем та випікаємо у гарячій духовці 200°С 40-45 хвилин.