Без гарних гостро наточених та зручних ножів на кухні не обійтися. Хороші ножі необхідні не тільки для приготування їжі, а й для того, щоб подбати про власну безпеку. Переконайтеся, що ваші ножі досить гострі, та чи зберігаєте ви їх правильно.
Дехто вважає, що догляд за ножами – це просто інколи гострити їх. Звісно, тупими ножами користуватися незручно. Але є ще деякі нюанси догляду за кухонними ножами.
Очищення ножів
Головне правило у догляді за ножами – після кожного використання мити ніж у теплій воді з мийним засобом. Зрозуміло, у посудомийній машині ножі мити категорично заборонено. Так ви пошкодите і леза, і ручки ножів, виготовлені з будь-яких матеріалів.
Варто знати, що вчасне очищення ножа допомагає довше зберегти його гостроту. Це пояснюється тим, що кислота деяких продуктів може впливати на лезо та затуплювати його.
Правильні дошки для різання
Для нарізання продуктів найкраще використовувати дерев’яні та пластикові дошки. Це допоможе ножам довше залишатися гострими. Не варто нарізати продукти прямо на тарілках або металевих та скляних поверхнях. Це зіпсує леза ножа.
Крім того, для безпечного користування переконайтеся, що лезо ножа надійно прикріплено до ручки.

Зберігання ножів
Якщо ножі в шухляді зберігаються разом з іншим металевим приладдям або інструментом, через постійне тертя леза можуть пошкодитися дуже швидко.
Професійні кухарі радять зберігати ножі на магнітному рейлінгу на стіні.
Якщо встановити магнітну стрічку для ножів немає можливості, подбайте про окрему шухляду з прорізами або відділами для лез. Таким чином можна впорядкувати зберігання ножів.
Гостріння ножів
Найкращим інструментом для гостріння ножів є брусок або точильний камінь. Можна також скористатися послугами професійних майстрів або придбати на кухню зручне компактне точило для гостріння ножів.
Гострий ніж – важливий інструмент у приготуванні різних страв. Тож не забувайте правильно доглядати за ножами на вашій кухні.