Смачні біляші – рецепт тіста
Біляші є національною стравою татарської, казахської, башкирської кухні – це смажені пиріжки з прісного тіста з різною начинкою. Наш традиційний рецепт тіста на біляші відрізняється додаванням яйця, а фарш може бути не тільки з баранини чи яловичини, а й зі свинини, курятини. Для тіста використовують крім води, сироватку, кисле молоко, кефір.
Як зробити біляші
Бажання більшості людей приготувати жарені пиріжки як на базарі спонукає їх до пошуку смачних рецептів біляшів. Існує декілька секретів, які допомагають приготувати їх хрумкими та апетитними. Перш за все, варто готувати біляші з м’ясом чи іншою начинкою на дріжджах, адже тоді вони є дуже пухкими. Зараз можна натрапити на різноманітні рецепти пиріжків, серед яких пропонується готувати тісто на кефірі, рецепт біляшів на воді з додаванням маргарину чи на молоці. Ви можете готувати тісто на ваше вподобання, проте кефір чи молоко додадуть ніжного смаку. Для начинки краще поєднувати декілька видів м’яса, частини яких, мають бути ніжними та соковитими.
Рецепт лінивих біляшів
Ліниві біляші тим добрі, що питання, як приготувати біляші та гарно їх заліпити, абсолютно відпадає. Замішуємо швидке тісто на біляші з розрахунку: борошно 400 г, кефір – 2 склянки, сода й цукор – по 0, 5 ч. л., сіль – 1 ч. л. До тіста для біляшів додаємо фарш, перемішуємо та смажимо, як звичайні оладки. Біляші на кефірі приготувати легко і просто – нашвидкуруч.
Біляші
Інгредієнти для рецепту
- 500 g борошна
- 300 ml води
- 7 g сухих дріжджів
- 1 tsp цукру
- 500 g м'ясного фаршу
- 1 цибулина
- 1 tbsp горілки
- 500 ml олії
- сіль, перець, спеції
Кроки приготування
- Нагріваємо воду до 30-35°С, додаємо дріжджі, цукор і трішки борошна – 1-2 ст. л. Розмішаємо опару ложкою та залишимо на 15-20 хвилин.
- Додаємо до опари, що піднялася, горілку й борошно, 0,5 ч. л. солі та замішуємо тісто на біляші на воді. Важливо: змащуємо стіл олією, а до тіста при вимішуванні двічі додаємо по 1 ч. л. олії. Щоб біляші були пухкими, необхідно витримати пропорції й більше не додавати борошно.
- Вкладаємо тісто до форми, змащеної олією, накриваємо рушником і ставимо на 1,5-2 години у тепле місце.
- Нарізаємо дрібно цибулю й додаємо до фаршу.
- Наше тісто для біляшів вже підійшло, розділимо його на 15 рівних порцій, обгорнемо харчовою плівкою й залишимо для розстоювання ще на 10-15 хвилин.
- Фарш також поділимо на однакові порції та сформуємо біляші. Защипувати їх можна повністю або залишити серединку відкритою – такі біляші просмажаться скоріше.
- Смажимо біляші у великій кількості олії. Викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.