Бігос
Традиційна для галицької кухні страва, яка має дуже давнє походження. Відомий у польській, литовській, білоруській та українській кухнях, біґос готується всюди за схожим принципом і відрізняється хіба що порядком додавання інгредієнтів чи прянощів. Основними інгредієнтами біґоса є капуста (свіжа та квашена), різні види мяса, чорнослив та сушені гриби, а секрет неперевершеного смаку - у тривалості приготування страви. Біґос - ідеальна страва для зимових застіль, і хоча він не відноситься до страв, що готуються нашвидкоруч і на щодень, проте його смак і аромат вартують всіх затрачених зусиль. Ще один важливий секрет - біґос ніколи не споживається у день приготування. а потребує настоятись.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 0.5 kg свіжої білокачанної капусти
- 0.5 kg квашеної капусти
- 300 g жирної свинини
- 40 g сушених грибів
- 200 g телятини або яловичини
- 150 g бекону
- 1 цибулина
- 100 g чорносливу
- 1 cups сухого червоного вина
- 2 qt зерна запашного перцю
- 5 qt зерен чорного перцю
- 2 лаврових листки
- 2 qt гвоздики
- сіль, перець
- олія для смаження
Кроки приготування
- Гриби залити 500 мл холодної води і залишити на ніч. Відварити замочені гриби в тій самій воді до готовності (приблизно 30 хвилин), грибний відвар злити і зберегти, а гриби нарізати соломкою.
- Квашену капусту промити, якщо вона дуже кисла, якщо ні - не мити, нарізати і залити невеликою кількістю гарячої води (стільки, щоби вода покрила капусту) і варити під кришкою приблизно 1 год.
- Білокачанну капусту тонко нашаткувати, залити гарячою водою, посолити і готувати біля 30 хв.
- Мясо порізати невеликими шматками і обсмажити на олії до золотавого кольору.
- Цибулю дрібно нарізати і обсмажити з беконом. Чорнослив добре промити.
- Два види капусти з'єднати, додати мясо, гриби, грибний відвар, цибулю, бекон, чорнослив і прянощі. Додати вино, не щільно накрити кришкою, аби виходила пара і готовати трохи більше години на невеликому вогні.
- Вистудити і залишити в прохолодному місці.
- Наступного дня бігос довести до кипіння і тушкувати протягом кількох хвилин, якщо є зайва рідина - дати їй випаруватись. Процедуру можна повторювати два-три дні поспіль.