бігос

Бігос

бігос

Бігос

Традиційна для галицької кухні страва, яка має дуже давнє походження. Відомий у польській, литовській, білоруській та українській кухнях, біґос готується всюди за схожим принципом і відрізняється хіба що порядком додавання інгредієнтів чи прянощів. Основними інгредієнтами біґоса є капуста (свіжа та квашена), різні види мяса, чорнослив та сушені гриби, а секрет неперевершеного смаку - у тривалості приготування страви. Біґос - ідеальна страва для зимових застіль, і хоча він не відноситься до страв, що готуються нашвидкоруч і на щодень, проте його смак і аромат вартують всіх затрачених зусиль. Ще один важливий секрет - біґос ніколи не споживається у день приготування. а потребує настоятись.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Європейська, Українська
Підготовка: 30 хвилин
Приготування: 35 хвилин
Загальний час: 1 година 5 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 0.5 kg свіжої білокачанної капусти
  • 0.5 kg квашеної капусти
  • 300 g жирної свинини
  • 40 g сушених грибів
  • 200 g телятини або яловичини
  • 150 g бекону
  • 1 цибулина
  • 100 g чорносливу
  • 1 cups сухого червоного вина
  • 2 qt зерна запашного перцю
  • 5 qt зерен чорного перцю
  • 2 лаврових листки
  • 2 qt гвоздики
  • сіль, перець
  • олія для смаження

Кроки приготування

  • Гриби залити 500 мл холодної води і залишити на ніч. Відварити замочені гриби в тій самій воді до готовності (приблизно 30 хвилин), грибний відвар злити і зберегти, а гриби нарізати соломкою.
  • Квашену капусту промити, якщо вона дуже кисла, якщо ні - не мити, нарізати і залити невеликою кількістю гарячої води (стільки, щоби вода покрила капусту) і варити під кришкою приблизно 1 год.
  • Білокачанну капусту тонко нашаткувати, залити гарячою водою, посолити і готувати біля 30 хв.
  • Мясо порізати невеликими шматками і обсмажити на олії до золотавого кольору.
  • Цибулю дрібно нарізати і обсмажити з беконом. Чорнослив добре промити.
  • Два види капусти з'єднати, додати мясо, гриби, грибний відвар, цибулю, бекон, чорнослив і прянощі. Додати вино, не щільно накрити кришкою, аби виходила пара і готовати трохи більше години на невеликому вогні.
  • Вистудити і залишити в прохолодному місці.
  • Наступного дня бігос довести до кипіння і тушкувати протягом кількох хвилин, якщо є зайва рідина - дати їй випаруватись. Процедуру можна повторювати два-три дні поспіль.
Прокрутка до верху