Рецепт натурального йогурту
Закваску можна купити в аптеці або спеціалізованих магазинах здорового харчування онлайн або оффлайн. Надалі ви зможете залишати трішки живого йогурту для приготування наступної порції. Не варто використовувати магазинний йогурт для закваски, адже він все одно містить зайву мікрофлору, навіть, якщо вказано про відсутність домішок.
Приготування домашнього йогурту – деякі поради
Якщо вам трохи набридли натуральні йогурти, можна додавати будь-які домішки за вашим смаком – мед, ягоди, навіть іриски, шоколад, сухофрукти. Але для отримання дійсно корисного продукту це потрібно робити перед охолодженням або додавати у готовий йогурт. Адже, в іншому випадку, бактерії йогурту будуть ферментувати не молочний цукор і лактозу, а фруктозу.
Простий рецепт йогурту
Якщо у вас немає мультиварки або йогуртниці, не хвилюйтесь – йогурт легко приготувати, і виходить він дуже-дуже смачним. Потрібно лише закип’ятити молоко, охолодити до 38-40°С. Перелити молоко у місткість, яка закривається герметично, додати закваску або 1 ст. л. натурального йогурту. Посуд щільно закутати й залишити на ніч у теплому місці. А далі просто переглядати сон про смачний сніданок з йогуртом!
Йогурт в мультиварці
Інгредієнти для рецепту
- 1 l молока
- 1 пакетик закваски
Кроки приготування
- Молоко доводимо до кипіння, охолоджуємо до 40°С. Молоко вибираємо пастеризоване або ультрапастеризоване з найменшим терміном зберігання, або свіже коров’яче, козяче чи соєве. Ультрапастеризоване молоко можна не кип’ятити. Не варто використовувати стерилізоване молоко, адже воно не містить корисних речовин.
- Додаємо закваску до 150-200 г молока, розмішуємо.
- Розчинену закваску з’єднуємо з рештою молока.
- Приготувати йогурт можна безпосередньо у чаші мультиварки. Якщо готуємо йогурт в порціонних формочках, потрібно їх наповнити та встановити у чашу мультиварки з водою, як на водяній бані.
- Встановлюємо режим приготування «йогурт» або +40 °С на 8 годин.
- Готовий йогурт охолоджуємо у холодильнику для завершення ферментації. Зберігаємо до 5 діб.
- Для приготування жирного йогурту, використовуємо 0,5 л жирного молока+0,5 л термічно оброблених вершків.