Тарт татен
Класика французької кухні. Секрет полягає в тому, що тарт готується тістом догори, а яблучною начинкою донизу, що дає можливість яблуками карамелізуватись і отримати особливий аромат. Вибирайте сорт яблук з твердою, пружною м’якоттю та кислуватим смаком, так тарт не буде надто приторним та триматиме форму.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
Начинка:
- 1.5 kg кислуватих яблук (Ранети, Голден або Гала)
- 30 g вершкового масла
- 140 g цукру
Тісто:
- 90 g вершкового масла
- 190 g борошна
- 1 щіпка солі
Кроки приготування
- Приготувати тісто: масло нарізати дрібними шматочками, додати сіль, муку та ретельно перетерти кінчиками пальців, щоби суміш стала схожою на пісок. Тоді додати 3 ст. л. води і замісити однорідне тісто. Сформувати кулю, загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 1 год.
- Духовку нагріти до 180 градусів. Яблука почистити, розрізати на половинки і викинути серединки.
- У формі, в якій випікатиметься тарт, розтопити 100 гр цукру з 1 ст.л. води і, помішуючи, готувати, поки цукор не почне карамелізуватись. Зняти з вогню.
- Щільно викласти у форму яблука, округлою стороною на карамель. Зверху на яблука викласти масло, нарізане на дуже дрібні шматочки та притрусити рештою цукру. Поставити в духовку на 45 хв. Дістати і дати трохи охолонути.
- Дістати тісто з холодильника і розкачати диск товщиною 5 мм та трохи більшого діаметру, ніж форма для випікання, в якій готувались яблука. Зробити декілька проколів виделкою і накрити тістом форму з яблуками так, щоби краї коржа утворювали бортик навколо яблук і щоби при перекиданні яблука були ніби всередині коржа з тіста.
- Випікати протягом 30-35 хв при температурі 180 градусів. Коли тісто буде готове, виключити духовку і залишити тарт вистигати всередині духовки з відкритими дверцятами. Подавати теплим, перекинувши догори дном на тацю.
- Чудово смакує з кулькою ванільного морозива.