blank

Суп журек – класичний польський суп

blank

Суп журек – класичний польський суп

Журек – традиційний польський суп. Насичений та ароматний суп журек готують у кожному регіоні. Суп журек може бути скромним – пісний варіант з грибами. Або ж поєднувати в собі безліч смаків копчення, хліба, лісових грибів.
5 з 1 оцінки
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Польська
Ключове слово: журек
Підготовка: 15 хвилин
Приготування: 1 година
Загальний час: 1 година 15 хвилин
Порції: 5 осіб

Інгредієнти для рецепту

Для закваски

  • 100 g борошна житнього
  • 1 скибка житнього хліба
  • 3 зубчики часника
  • 2 qt листя лаврового
  • 2 qt перцю духмяного
  • 250 ml води гарячої
  • 1 l холодної кип’яченої води

Для супу

  • 500 ml закваски
  • 3 qt моркви
  • 3 qt картоплі
  • 1 qt цибулі
  • 3 qt яєць курячих, зварені круто
  • 7 qt грибів сушених білих
  • 4 qt ковбасок, можна копчені
  • 200 ml сметани
  • 1 tbsp майоран
  • 3 часника
  • 2 qt листа лаврового
  • Зелень
  • Сіль
  • 2 l води

Кроки приготування

  • У банку засипаємо житнє борошно, вливаємо склянку гарячої (але не окріп) води та перемішуємо до однорідної маси. Поступово підливаючи холодну воду, все перемішуємо.
  • Додаємо подрібнений шматочок хліба, духмяний перець, часник, лавровий лист.
  • Банку накриваємо марлею та встановлюємо в тепле місце для бродіння. Цей процес зазвичай проходить від 4 до 8 діб. Закваску слід мішати 1-2 рази на добу.
  • Готову закваску проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.
  • Вимиті білі гриби замочуємо у воді на ніч. У воді, в якій вони мокли, зранку відварюємо їх протягом години.
  • Готувати суп журек починаємо з ковбасок, відварюємо їх 30-40 хвилин на малому вогні. Виймаємо. Можна обсмажити на сковороді.
  • Нарізаємо цибулю, моркву та картоплю кубиками. Кидаємо у воду від ковбасок.
  • Яйця очищаємо від шкарлупи та ріжемо навпіл. Часник пропускаємо через прес. Нарізаємо зелень.
  • У бульйон наливаємо закваску, відвар грибів, додаємо майоран, перчимо та солимо, варимо 5-10 хвилин.
  • Додаємо часник у сметану та перемішуємо, а потім сметану в суп, доводимо до кипіння. Щоб сметана в супі не зварилася, спочатку у сметану додаємо кілька ложок гарячого супу, розмішуємо, а лише потім заливаємо в суп.
  • Повертаємо порізані ковбаски у суп журек, додаємо зелень. Суп готовий.

Смачні рецепти супу журек

Рецептів польського супу журек – дуже багато. Як і у випадку українського борщу, кожна господиня закладає в суп журек те, що їй підкаже фантазія.

Чим довше бродить кисла житня закваска, тим більш вираженим буде смак супу. Якщо у вас немає часу на приготування домашньої закваски, її можна купити.

Журек найсмачніший наступного дня після приготування, коли всі смаки гармонійно поєдналися.    

Як подавати суп журек

У суп журек можна додати білу ковбасу, сало або шматочки квашеної капусти.

Журек добре поєднується з хрустким хлібом. Суп журек також можна подавати з додаванням кислих огірків або маринованих грибів.

Прокрутка до верху