Суп журек – класичний польський суп
Журек – традиційний польський суп. Насичений та ароматний суп журек готують у кожному регіоні. Суп журек може бути скромним – пісний варіант з грибами. Або ж поєднувати в собі безліч смаків копчення, хліба, лісових грибів.
Друкувати
Pin
Оцінити
Порції: 5 осіб
Інгредієнти для рецепту
Для закваски
- 100 g борошна житнього
- 1 скибка житнього хліба
- 3 зубчики часника
- 2 qt листя лаврового
- 2 qt перцю духмяного
- 250 ml води гарячої
- 1 l холодної кип’яченої води
Для супу
- 500 ml закваски
- 3 qt моркви
- 3 qt картоплі
- 1 qt цибулі
- 3 qt яєць курячих, зварені круто
- 7 qt грибів сушених білих
- 4 qt ковбасок, можна копчені
- 200 ml сметани
- 1 tbsp майоран
- 3 часника
- 2 qt листа лаврового
- Зелень
- Сіль
- 2 l води
Кроки приготування
- У банку засипаємо житнє борошно, вливаємо склянку гарячої (але не окріп) води та перемішуємо до однорідної маси. Поступово підливаючи холодну воду, все перемішуємо.
- Додаємо подрібнений шматочок хліба, духмяний перець, часник, лавровий лист.
- Банку накриваємо марлею та встановлюємо в тепле місце для бродіння. Цей процес зазвичай проходить від 4 до 8 діб. Закваску слід мішати 1-2 рази на добу.
- Готову закваску проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.
- Вимиті білі гриби замочуємо у воді на ніч. У воді, в якій вони мокли, зранку відварюємо їх протягом години.
- Готувати суп журек починаємо з ковбасок, відварюємо їх 30-40 хвилин на малому вогні. Виймаємо. Можна обсмажити на сковороді.
- Нарізаємо цибулю, моркву та картоплю кубиками. Кидаємо у воду від ковбасок.
- Яйця очищаємо від шкарлупи та ріжемо навпіл. Часник пропускаємо через прес. Нарізаємо зелень.
- У бульйон наливаємо закваску, відвар грибів, додаємо майоран, перчимо та солимо, варимо 5-10 хвилин.
- Додаємо часник у сметану та перемішуємо, а потім сметану в суп, доводимо до кипіння. Щоб сметана в супі не зварилася, спочатку у сметану додаємо кілька ложок гарячого супу, розмішуємо, а лише потім заливаємо в суп.
- Повертаємо порізані ковбаски у суп журек, додаємо зелень. Суп готовий.
Смачні рецепти супу журек
Рецептів польського супу журек – дуже багато. Як і у випадку українського борщу, кожна господиня закладає в суп журек те, що їй підкаже фантазія.
Чим довше бродить кисла житня закваска, тим більш вираженим буде смак супу. Якщо у вас немає часу на приготування домашньої закваски, її можна купити.
Журек найсмачніший наступного дня після приготування, коли всі смаки гармонійно поєдналися.
Як подавати суп журек
У суп журек можна додати білу ковбасу, сало або шматочки квашеної капусти.
Журек добре поєднується з хрустким хлібом. Суп журек також можна подавати з додаванням кислих огірків або маринованих грибів.