Як варити суп харчо по-грузинськи?
Справжній суп харчо готується на спеціальній заправці тклапі – засушене на сонці пюре зі сливи ткемалі. Якщо не маєте можливості добути тклапі, приготувати суп харчо можна з соусом ткемалі.
Грузинський суп харчо – дуже гостра страва, яка припаде до смаку усім любителям перцю та часнику.
Суп харчо грузинською означає яловичий суп
Суп харчо класичний готують обов’язково з яловичини. Але є рецепти супу харчо також з куркою, свининою, індичкою.
Хмелі-сунелі слід додавати у суп харчо, коли звариться рис. Дайте страві трохи постояти на маленькому вогні, а вже в тарілці посипайте суп харчо свіжою кінзою.
Смачного!
Суп харчо
У різних областях Грузії готують суп харчо по-різному. Ми представляємо класичний грузинський рецепт супу харчо українською зі звичних для нашого столу інгредієнтів. Можна використовувати яловичину, якщо хочете суп харчо нежирний, баранину – харчо буде більш поживним та калорійним. Помідори у рецепті супу харчо додають необхідну кислість замість аличі. Або можна використовувати чорнослив чи гранатовий сік. І не варто забувати головний секрет, як приготувати суп харчо в домашніх умовах – пряних спецій і зелені не шкодувати.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 500 g яловичини
- 2 ріпчастих цибулі
- 4 tbsp рису
- 500 g помідорів
- 100 g волоських горіхів
- 50 g кореня селери
- 2 tsp томатної пасти
- 0,5 стручка гострого перцю
- 50 g вершкового масла
- Лавровий лист
- Кріп, петрушка на смак
- 5 зубчиків часнику
- Чорний перець, сіль
- Спеції, хмелі-сунелі
Кроки приготування
- М'ясо ріжемо шматочками та опускаємо в каструлю з 3 л води. Включаємо максимальний вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Під час закипання бульйону обов'язково прибираємо піну, що утворилася. Солимо.
- Очищаємо на нарізаємо корінь селери. Додаємо шматочки селери та стебла петрушки. Вогонь робимо мінімальним, варимо 1 годину під кришкою.
- Промиваємо рис холодною водою. Чистий рис заливаємо водою і залишаємо так постояти.
- Після 15 хвилин варіння бульйону знімаємо з каструлі кришку та виймаємо стебла петрушки. Варимо ще 45 хвилин.
- Волоські горіхи та цибулю подрібнюємо блендером – окремо одне від одного.
- Томати обшпарюємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини та очищаємо від шкірки. Нарізаємо маленькими шматочками.
- З половинки гострого перцю вичищаємо насіння, а сам перець подрібнюємо тонкими смужками.
- На розігрітій з вершковим маслом сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо до неї помідори. Тримаємо під кришкою 5 хвилин.
- Після додаємо гострий перець, томатну пасту, чорний мелений перець, солимо та тушкуємо все разом 5 хвилин під кришкою.
- Через годину варіння бульйону дістаємо з каструлі м'ясо. Додаємо шматочки яловичини у сковороду до овочів. Перемішуємо і тримаємо під кришкою на вогні ще 5 хвилин.
- Додаємо засмажку до бульйону. Під кришкою доводимо до кипіння.
- Додаємо рис і варимо на повільному вогні 20 хвилин.
- Листя петрушки подрібнюємо та перекладаємо в невеликий посуд. До неї вичавлюємо часник і розминаємо все ложкою.
- Через 10-15 хвилин варіння додаємо у каструлю хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнені волоські горіхи та зелень з часником. Вимикаємо газ і даємо готовому супу настоятися під кришкою ще 15 хвилин.