blank

Суп харчо

Як варити суп харчо по-грузинськи?

Справжній суп харчо готується на спеціальній заправці тклапі – засушене на сонці пюре зі сливи ткемалі. Якщо не маєте можливості добути тклапі, приготувати суп харчо можна з соусом ткемалі. 

Грузинський суп харчо – дуже гостра страва, яка припаде до смаку усім любителям перцю та часнику.

Суп харчо грузинською означає яловичий суп

Суп харчо класичний готують обов’язково з яловичини. Але є рецепти супу харчо також з куркою, свининою, індичкою. 

Хмелі-сунелі слід додавати у суп харчо, коли звариться рис. Дайте страві трохи постояти на маленькому вогні, а вже в тарілці посипайте суп харчо свіжою кінзою.

Смачного! 

blank

Суп харчо

У різних областях Грузії готують суп харчо по-різному. Ми представляємо класичний грузинський рецепт супу харчо українською зі звичних для нашого столу інгредієнтів. Можна використовувати яловичину, якщо хочете суп харчо нежирний, баранину – харчо буде більш поживним та калорійним. Помідори у рецепті супу харчо додають необхідну кислість замість аличі. Або можна використовувати чорнослив чи гранатовий сік. І не варто забувати головний секрет, як приготувати суп харчо в домашніх умовах – пряних спецій і зелені не шкодувати.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Підготовка: 15 хвилин
Приготування: 1 година 47 хвилин
Загальний час: 2 години 2 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 500 g яловичини
  • 2 ріпчастих цибулі
  • 4 tbsp рису
  • 500 g помідорів
  • 100 g волоських горіхів
  • 50 g кореня селери
  • 2 tsp томатної пасти
  • 0,5 стручка гострого перцю
  • 50 g вершкового масла
  • Лавровий лист
  • Кріп, петрушка на смак
  • 5 зубчиків часнику
  • Чорний перець, сіль
  • Спеції, хмелі-сунелі

Кроки приготування

  • М'ясо ріжемо шматочками та опускаємо в каструлю з 3 л води. Включаємо максимальний вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Під час закипання бульйону обов'язково прибираємо піну, що утворилася. Солимо.
  • Очищаємо на нарізаємо корінь селери. Додаємо шматочки селери та стебла петрушки. Вогонь робимо мінімальним, варимо 1 годину під кришкою.
  • Промиваємо рис холодною водою. Чистий рис заливаємо водою і залишаємо так постояти.
  • Після 15 хвилин варіння бульйону знімаємо з каструлі кришку та виймаємо стебла петрушки. Варимо ще 45 хвилин.
  • Волоські горіхи та цибулю подрібнюємо блендером – окремо одне від одного.
  • Томати обшпарюємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини та очищаємо від шкірки. Нарізаємо маленькими шматочками.
  • З половинки гострого перцю вичищаємо насіння, а сам перець подрібнюємо тонкими смужками.
  • На розігрітій з вершковим маслом сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо до неї помідори. Тримаємо під кришкою 5 хвилин.
  • Після додаємо гострий перець, томатну пасту, чорний мелений перець, солимо та тушкуємо все разом 5 хвилин під кришкою.
  • Через годину варіння бульйону дістаємо з каструлі м'ясо. Додаємо шматочки яловичини у сковороду до овочів. Перемішуємо і тримаємо під кришкою на вогні ще 5 хвилин.
  • Додаємо засмажку до бульйону. Під кришкою доводимо до кипіння.
  • Додаємо рис і варимо на повільному вогні 20 хвилин.
  • Листя петрушки подрібнюємо та перекладаємо в невеликий посуд. До неї вичавлюємо часник і розминаємо все ложкою.
  • Через 10-15 хвилин варіння додаємо у каструлю хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнені волоські горіхи та зелень з часником. Вимикаємо газ і даємо готовому супу настоятися під кришкою ще 15 хвилин.
Прокрутка до верху