Кекси – найпопулярніша кондитерська випічка у всьому світі. У деяких країнах вони навіть зведені у ранг національних страв. Кекси бувають різних форм і розмірів, виготовляються з різних видів тіста – кекс на кефірі, кекс на сметані, мають різноманітну начинку й відповідно абсолютно неповторний смак. До того ж цей вид випічки може похвалитися давнім походженням і багатою історією ще за часів Стародавнього Риму!
Начинки для кексів
Зараз кексами ми називаємо кондитерські вироби з начинкою – найчастіше з родзинками, джемом або горіхами. Випікаються вони з пісочного, бісквітного або дріжджового тіста – великі й у маленьких формочках, прямокутні або круглі, кекси у мікрохвильовці. У тесті для кексу обов’язково повинні бути яйця, масло й цукор. Хоча дехто вважає за краще випікати щільне пісне тісто, наприклад, морквяний кекс на молоці.
Класичне тісто для кексів
Професійні кондитери радять, як приготувати класичний кекс. Тісто бажано замісити якомога швидше, при цьому важливо зберегти його «пінну» структуру. Збиті білки вливають у масу вже після того, як жовтки з’єднані з борошном і масляно-цукровою сумішшю. Далі швидко перенести масу у змащену маслом і обсипану борошном форму. Випікати 70-80 хвилин. Температура повинна бути високою – не менше 200°С. Потім дістати готовий кекс з духовки, трохи вийняти його з форми й поставити назад. Залишити у формі на 5 годин. Нарешті дістати остаточно й обсипати цукровою пудрою.
Кекси у різних країнах
Протягом століть рецепти кексу змінювалися відповідно до особливостей культур народів. Найбільшу популярність мають такі родичі кексу як штолен, мафін і капкейк. У Німеччині традиційно на Різдво печуть stollen – кекс довгастої форми з великою кількістю прянощів, горіхів, цукатів, фруктів: маковий, мигдальний, горіховий, марципановий, сирний кекс. Якщо вам цікаво, як спекти кекси за іншими рецептами – шоколадний кекс, банановий кекс або дізнатися цікаве про мафіни та американські капкейки, навідайтеся на цю сторінку.