Баклажани вирощували в Індії з давніх-давен. У наших краях вони відомі пару століть, а у звичний раціон увійшли лише кілька десятиліть назад. Сьогодні досвідчена кулінарка не розгубиться над тим, що можна приготувати з баклажанів – це овочеве рагу й смажені баклажани у борошні, фаршировані й запечені з сиром.
Рецепт салату з баклажанів – ну дуже гострий
Радимо пекельний салатик – його називають «тещин язик» або баклажани в аджиці. Баклажани середнього розміру нарізаємо на кружальця 0,5-0,7 см, солимо й залишаємо на 30 хвилин. За цей час вийде уся гіркота. Перець солодкий та гіркий, часник, помідори очищаємо й перекручуємо на м’ясорубці.
У перекручену масу додаємо цукор, сіль, олію, оцет і заливаємо цим маринадом баклажани. Тушкуємо 30 хвилин. Викладаємо салат у простерилізовані банки й закатуємо. Або й просто так подаємо, як закуску в охолодженому вигляді.
Пропорції: баклажани 2 кг, помідори й перець болгарський по 5 шт., часник 2-3 шт., цукор 100 г, сіль 1 ст. л. для маринаду+1 ст. л. для баклажанів, перець гострий 1-2 шт., оцет 70 г, олія 100 мл.
Пікантний рецепт – баклажани, як гриби
Баклажани – 1 кг, нарізаємо на шматочки, відварюємо у маринаді 10 хвилин. Для маринаду: 2 склянки води, 4-5 горошин духмяного перцю, 2-3 лаврових листки, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. коріандру, 3 ст. л. оцту. Відкидаємо баклажани на друшляк, обсмажуємо у сковороді з 2-3 ст. л. олії та 4-5 зубками часнику (вичавити крізь прес) протягом 30 хвилин на повільному вогні. У стерилізовані банки викладаємо баклажани, як гриби, й закатуємо на зиму.
Страви з баклажанів – що смачного приготуватиДуже смачна, проста й приємна страва – айлазан. У казанок викладаємо шарами овочі, порізані кружальцями: баклажани, помідори, цибулю, солодкий перець, знову повторюємо. Кожен шар солимо й трішки збризкуємо олією. Додаємо води й тушкуємо 30-40 хвилин. Неповторний айлазан з баклажанами смачний і холодний, і гарячий!
У вас є свої унікальні рецепти з баклажанів, кабачків, чи інших продуктів? Поділіться ними, скориставшись простою формою для публікації рецептів. Автори найкращих рецептів у кінці вересня отримають призи.