Суп журек – класичний польський суп

blank
АвторVikaРейтингСкладністьЛегко
Підготовка15 хвПриготування1 годЗагальний час1 год 15 хв

Журек – традиційний польський суп. Насичений та ароматний суп журек готують у кожному регіоні. Суп журек може бути скромним – пісний варіант з грибами. Або ж поєднувати в собі безліч смаків копчення, хліба, лісових грибів.

Для закваски
 100 гр борошна житнього
 1 скибка житнього хліба
 3 зубчики часника
 2 шт листя лаврового
 2 шт перцю духмяного
 250 мл води гарячої
 1 л холодної кип'яченої води
Для супу
 500 мл закваски
 3 шт моркви
 3 шт картоплі
 1 шт цибулі
 3 шт яєць курячих, зварені круто
 7 шт грибів сушених білих
 4 шт ковбасок, можна копчені
 200 мл сметани
 1 ст. л. майоран
 3 часника
 2 шт листа лаврового
 Зелень
 Сіль
 2 л води
1

У банку засипаємо житнє борошно, вливаємо склянку гарячої (але не окріп) води та перемішуємо до однорідної маси. Поступово підливаючи холодну воду, все перемішуємо.

2

Додаємо подрібнений шматочок хліба, духмяний перець, часник, лавровий лист.

3

Банку накриваємо марлею та встановлюємо в тепле місце для бродіння. Цей процес зазвичай проходить від 4 до 8 діб. Закваску слід мішати 1-2 рази на добу.

4

Готову закваску проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.

5

Вимиті білі гриби замочуємо у воді на ніч. У воді, в якій вони мокли, зранку відварюємо їх протягом години.

6

Готувати суп журек починаємо з ковбасок, відварюємо їх 30-40 хвилин на малому вогні. Виймаємо. Можна обсмажити на сковороді.

7

Нарізаємо цибулю, моркву та картоплю кубиками. Кидаємо у воду від ковбасок.

8

Яйця очищаємо від шкарлупи та ріжемо навпіл. Часник пропускаємо через прес. Нарізаємо зелень.

9

У бульйон наливаємо закваску, відвар грибів, додаємо майоран, перчимо та солимо, варимо 5-10 хвилин.

10

Додаємо часник у сметану та перемішуємо, а потім сметану в суп, доводимо до кипіння. Щоб сметана в супі не зварилася, спочатку у сметану додаємо кілька ложок гарячого супу, розмішуємо, а лише потім заливаємо в суп.

11

Повертаємо порізані ковбаски у суп журек, додаємо зелень. Суп готовий.

Смачні рецепти супу журек

Рецептів польського супу журек – дуже багато. Як і у випадку українського борщу, кожна господиня закладає в суп журек те, що їй підкаже фантазія.

Чим довше бродить кисла житня закваска, тим більш вираженим буде смак супу. Якщо у вас немає часу на приготування домашньої закваски, її можна купити.

Журек найсмачніший наступного дня після приготування, коли всі смаки гармонійно поєдналися.    

Як подавати суп журек

У суп журек можна додати білу ковбасу, сало або шматочки квашеної капусти.

Журек добре поєднується з хрустким хлібом. Суп журек також можна подавати з додаванням кислих огірків або маринованих грибів.

Інгредієнти

Для закваски
 100 гр борошна житнього
 1 скибка житнього хліба
 3 зубчики часника
 2 шт листя лаврового
 2 шт перцю духмяного
 250 мл води гарячої
 1 л холодної кип'яченої води
Для супу
 500 мл закваски
 3 шт моркви
 3 шт картоплі
 1 шт цибулі
 3 шт яєць курячих, зварені круто
 7 шт грибів сушених білих
 4 шт ковбасок, можна копчені
 200 мл сметани
 1 ст. л. майоран
 3 часника
 2 шт листа лаврового
 Зелень
 Сіль
 2 л води

Кроки рецепта

1

У банку засипаємо житнє борошно, вливаємо склянку гарячої (але не окріп) води та перемішуємо до однорідної маси. Поступово підливаючи холодну воду, все перемішуємо.

2

Додаємо подрібнений шматочок хліба, духмяний перець, часник, лавровий лист.

3

Банку накриваємо марлею та встановлюємо в тепле місце для бродіння. Цей процес зазвичай проходить від 4 до 8 діб. Закваску слід мішати 1-2 рази на добу.

4

Готову закваску проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.

5

Вимиті білі гриби замочуємо у воді на ніч. У воді, в якій вони мокли, зранку відварюємо їх протягом години.

6

Готувати суп журек починаємо з ковбасок, відварюємо їх 30-40 хвилин на малому вогні. Виймаємо. Можна обсмажити на сковороді.

7

Нарізаємо цибулю, моркву та картоплю кубиками. Кидаємо у воду від ковбасок.

8

Яйця очищаємо від шкарлупи та ріжемо навпіл. Часник пропускаємо через прес. Нарізаємо зелень.

9

У бульйон наливаємо закваску, відвар грибів, додаємо майоран, перчимо та солимо, варимо 5-10 хвилин.

10

Додаємо часник у сметану та перемішуємо, а потім сметану в суп, доводимо до кипіння. Щоб сметана в супі не зварилася, спочатку у сметану додаємо кілька ложок гарячого супу, розмішуємо, а лише потім заливаємо в суп.

11

Повертаємо порізані ковбаски у суп журек, додаємо зелень. Суп готовий.

Суп журек – класичний польський суп

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору