Суп харчо

АвторVikaРейтингСкладністьЛегко
Підготовка15 хвПриготування1 год 47 хвЗагальний час2 годs 2 хв

У різних областях Грузії готують суп харчо по-різному. Ми представляємо класичний грузинський рецепт супу харчо українською зі звичних для нашого столу інгредієнтів. Можна використовувати яловичину, якщо хочете суп харчо нежирний, баранину – харчо буде більш поживним та калорійним.
Помідори у рецепті супу харчо додають необхідну кислість замість аличі. Або можна використовувати чорнослив чи гранатовий сік. І не варто забувати головний секрет, як приготувати суп харчо в домашніх умовах – пряних спецій і зелені не шкодувати.

 500 гр яловичини
 2 ріпчастих цибулі
 4 ст. л. рису
 500 гр помідорів
 100 гр волоських горіхів
 50 гр кореня селери
 2 ч. л. томатної пасти
 0,50 стручка гострого перцю
 50 гр вершкового масла
 Лавровий лист
 Кріп, петрушка на смак
 5 зубчиків часнику
 Чорний перець, сіль
 Спеції, хмелі-сунелі
1

М'ясо ріжемо шматочками та опускаємо в каструлю з 3 л води. Включаємо максимальний вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Під час закипання бульйону обов'язково прибираємо піну, що утворилася. Солимо.

2

Очищаємо на нарізаємо корінь селери. Додаємо шматочки селери та стебла петрушки. Вогонь робимо мінімальним, варимо 1 годину під кришкою.

3

Промиваємо рис холодною водою. Чистий рис заливаємо водою і залишаємо так постояти.

4

Після 15 хвилин варіння бульйону знімаємо з каструлі кришку та виймаємо стебла петрушки. Варимо ще 45 хвилин.

5

Волоські горіхи та цибулю подрібнюємо блендером – окремо одне від одного.

6

Томати обшпарюємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини та очищаємо від шкірки. Нарізаємо маленькими шматочками.

7

З половинки гострого перцю вичищаємо насіння, а сам перець подрібнюємо тонкими смужками.

8

На розігрітій з вершковим маслом сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо до неї помідори. Тримаємо під кришкою 5 хвилин.

9

Після додаємо гострий перець, томатну пасту, чорний мелений перець, солимо та тушкуємо все разом 5 хвилин під кришкою.

10

Через годину варіння бульйону дістаємо з каструлі м'ясо. Додаємо шматочки яловичини у сковороду до овочів. Перемішуємо і тримаємо під кришкою на вогні ще 5 хвилин.

11

Додаємо засмажку до бульйону. Під кришкою доводимо до кипіння.

12

Додаємо рис і варимо на повільному вогні 20 хвилин.

13

Листя петрушки подрібнюємо та перекладаємо в невеликий посуд. До неї вичавлюємо часник і розминаємо все ложкою.

14

Через 10-15 хвилин варіння додаємо у каструлю хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнені волоські горіхи та зелень з часником. Вимикаємо газ і даємо готовому супу настоятися під кришкою ще 15 хвилин.

Як варити суп харчо по-грузинськи?

Справжній суп харчо готується на спеціальній заправці тклапі – засушене на сонці пюре зі сливи ткемалі. Якщо не маєте можливості добути тклапі, приготувати суп харчо можна з соусом ткемалі. 

Грузинський суп харчо – дуже гостра страва, яка припаде до смаку усім любителям перцю та часнику.

Суп харчо грузинською означає яловичий суп

Суп харчо класичний готують обов’язково з яловичини. Але є рецепти супу харчо також з куркою, свининою, індичкою. 

Хмелі-сунелі слід додавати у суп харчо, коли звариться рис. Дайте страві трохи постояти на маленькому вогні, а вже в тарілці посипайте суп харчо свіжою кінзою.

Смачного! 

Інгредієнти

 500 гр яловичини
 2 ріпчастих цибулі
 4 ст. л. рису
 500 гр помідорів
 100 гр волоських горіхів
 50 гр кореня селери
 2 ч. л. томатної пасти
 0,50 стручка гострого перцю
 50 гр вершкового масла
 Лавровий лист
 Кріп, петрушка на смак
 5 зубчиків часнику
 Чорний перець, сіль
 Спеції, хмелі-сунелі

Кроки рецепта

1

М'ясо ріжемо шматочками та опускаємо в каструлю з 3 л води. Включаємо максимальний вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Під час закипання бульйону обов'язково прибираємо піну, що утворилася. Солимо.

2

Очищаємо на нарізаємо корінь селери. Додаємо шматочки селери та стебла петрушки. Вогонь робимо мінімальним, варимо 1 годину під кришкою.

3

Промиваємо рис холодною водою. Чистий рис заливаємо водою і залишаємо так постояти.

4

Після 15 хвилин варіння бульйону знімаємо з каструлі кришку та виймаємо стебла петрушки. Варимо ще 45 хвилин.

5

Волоські горіхи та цибулю подрібнюємо блендером – окремо одне від одного.

6

Томати обшпарюємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини та очищаємо від шкірки. Нарізаємо маленькими шматочками.

7

З половинки гострого перцю вичищаємо насіння, а сам перець подрібнюємо тонкими смужками.

8

На розігрітій з вершковим маслом сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо до неї помідори. Тримаємо під кришкою 5 хвилин.

9

Після додаємо гострий перець, томатну пасту, чорний мелений перець, солимо та тушкуємо все разом 5 хвилин під кришкою.

10

Через годину варіння бульйону дістаємо з каструлі м'ясо. Додаємо шматочки яловичини у сковороду до овочів. Перемішуємо і тримаємо під кришкою на вогні ще 5 хвилин.

11

Додаємо засмажку до бульйону. Під кришкою доводимо до кипіння.

12

Додаємо рис і варимо на повільному вогні 20 хвилин.

13

Листя петрушки подрібнюємо та перекладаємо в невеликий посуд. До неї вичавлюємо часник і розминаємо все ложкою.

14

Через 10-15 хвилин варіння додаємо у каструлю хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнені волоські горіхи та зелень з часником. Вимикаємо газ і даємо готовому супу настоятися під кришкою ще 15 хвилин.

Суп харчо

1 думки про “Суп харчо”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору