Пампухи з маком
Пампухи з маком – класика галицької кухні, без якої не минають зимові свята. Ми пропонуємо вам традиційний рецепт. Дуже важливо відварений мак пропустити через м’ясорубку двічі, якщо ви хочете отримати дійсно однорідну і ніжну начинку.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
Тісто:
- 100 g пресованих дріжджів
- 0.5 l молока
- 150 g вершкового масла, попередньо розтопити
- 200 g цукру
- 6 жовтків
- 1 kg борошна
- 1/3 чайної ложки солі
- 1 l олії для смаження
Начинка:
- 250 g маку
- 3 tbsp абрикосового або вишневого варення
- подрібнені волоські горіхи (факультативно)
Кроки приготування
- Приготуйте начинку. Для цього потрібно залити мак кип’ятком, дати постояти якийсь час, тоді відварити протягом 5 хв, добре зцідити і пропустити двічі через м’ясорубку. Можна скористатись комбайном, проте варто впевнитись, що зерна маку не залишатимуться цілими, а в кінці ви отримаєте мак, перемелений в однорідну масу. Додати варення, при бажанні подрібнені горіхи і перемішати. Начинка готова.
- Для приготування тіста, розчинити дріжджі у теплому молоці, додати 2 ложки цукру, 3-4 ложки борошна, перемішати і поставити у тепле місце без протягів на 20-25 хвилин.
- В опару додати жовтки перетерті з цукром, масло, сіль і почати вимішувати тісто, додаючи просіяне борошно. Тісто повинно бути дуже м’яким і липким, проте не рідким. Борошна може піти більше або менше, ніж вказано в переліку. Місити потрібно довго, поки тісто не почне відставати від стінок посудини і від рук. Тоді накрити посудину з тістом чистим рушником і поставити рости в теплому місці без протягів приблизно на годину.
- Підготувати робочу поверхню, де буде достатньо місця для формування пампухів і для вже сформованих. Розділити тісто на рівні частини, з якими буде зручно працювати. Сформуйте так звану «ковбаску» з тіста, тоді поріжте її на рівні частини, далі беріть кожну частину, розплескайте (можна допомогти собі качалкою і злегка порозкачувати їх, проте не забувайте, що вони не повинні бути тонкими). В кожну паляничку покласти начинку, стільки, щоби можна було легко заліпити краї і начинка не виходила назовні. Цей момент дуже важливий, інакше під час смаження пампухи порозкриваються і начинка попаде в олію. Зліпити краї, покачати між долонями, щоби сформувати рівну кулю і викласти готові пампухи на добре підсипану борошном поверхню з проміжком між ними (вони ще підростуть). Коли пампухи готові – залишити їх на 15-20 хв.
- Тим часом дуже добре нагріти олію, для перевірки – вкинути шматочок тіста, олія повинна відразу почати пінитись навколо, а тісто змінювати колір.
- Коли олія достатньо нагрілась – акуратно викладати пампухи всередину, стільки, щоби вони не торкались один одного і легко перевертались. Коли з одного боку пампухи стали коричневі, акуратно ложкою «перекотити» пампух на інший бік. Бути пильними, тому що вони швидко горять. Викладати пампухи на тарілку, застелену паперовим рушником, щоби забрати зайву олію.
- При бажанні, посипати пампухи цукровою пудрою.