В іншому рецепті пропонуємо приготувати карамельні іриски всього з трьох інгредієнтів, з більш звичною нам з дитинства «тягучо-гемовою» текстурою і сильно вираженим карамельним смаком.
Час на приготування 15 хв
Час на охолодження 2 год
- 150 гр цукру
- 100 мл жирних вершків
- 30 гр масла
Кроки рецепта:
- Готуємо форму, вистеляємо її пергаментним папером та ретельно змазуємо маслом.
- На невеликому вогні розтоплюємо цукор, постійно помішуючи. Не дати цукрові змінити колір і тим паче пригоріти, це зіпсує смак.
- Додаємо вершки не перестаючи інтенсивно мішати суміш, яка починає карамелізуватись і гуснути. Готуємо протягом кількох хвилин і слідкуємо за тим, щоби суміш не підгоріла.
- Не перестаючи помішувати додаємо масло і готуємо ще 3-4 хв.
- Виливаємо суміш у форму і охолоджуємо.
- Нарізуємо акуратними кусочками. Ідеально смакує з кавою чи чаєм.
Домашні іриски
Ностальгія з дитинства для кожного, незалежно від віку чи національності – іриска з карамельним смаком, англійською відома як fudge. Насправді, цьому виду цукерків вже понад 200 років і почали вони свою подорож світом з Нью-Йорку. Базовий рецепт простий, а додавши какао ви легко перетворите класичні іриски на шоколадні.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 250 g коричневого цукру
- 20 ml невареного згущеного молока
- 75 g вершкового масла
- 60 ml молока
- ванільний екстракт або ванільний цукор
Кроки приготування
- Готуємо форму, в якій будемо охолоджувати нашу карамельну суміш. Застеляємо її пергаментом і ретельно змащуємо розтопленим маслом.
- Ставимо каструлю з середньої товщини стінками на невеликий вогонь і по черзі додаємо туди цукор, масло, молоко, ваніль та згущене молоко.
- Не перестаючи постійно помішувати готуємо приблизно 15 хвилин. Суміш повинна слабо кипіти, важливо не переставати помішувати і не давати підгоріти.
- Після 15 хвилин суміш починає помітно карамелізуватись, продовжуємо готувати дуже уважно, не перестаючи помішувати і слідкуючи за кольором. На цей етап йде приблизно 5-7 хвилин і суміш стає красивого коричневого кольору.
- Виливаємо суміш у форму шаром товщиною до 2 см і охолоджуємо протягом пари годин.
- Дістаємо з форми і нарізаємо акуратними квадратиками. Іриски чудово зберігаються у металевій коробці на пергаментному папері.