Банош – легенда Карпат
Традиційна гуцульська страва банош – бануш, токан, чир, це кукурудзяна каша на вершках, готувати її просто і швидко. Але секрет все ж таки є – зазвичай готують виключно чоловіки на відкритому вогнищі, так, аби димом пропах та сили від вогню набрався. А ще – на жирній домашній сметані. У цьому й відмінність баношу від мамалиги, яку варять на воді, а потім нарізають ножем, як пиріг.
Друкувати
Pin
Оцінити
Порції: 4 особи
Інгредієнти для рецепту
- 0,5 л вершків
- 200 гр кукурудзяної крупи
- сало
- бринза
- сіль, чорний перець
Кроки приготування
- Крок 1. Наливаємо вершки у казанок, на маленькому вогні доводимо до кипіння.
- Крок 2. Кукурудзяну крупу дуже добре промиваємо. Постійно помішуючи ложкою вершки, тонесенькою цівкою засипаємо кукурудзяну крупу. Банош-кухарі радять готувати страву виключно дерев’яною ложкою, щоб не було стороннього присмаку.
- Крок 3. Після закипання зменшуємо вогонь, трішки солимо та готуємо, щоб каша для баношу стала м’якою, а за консистенцією, як густа сметана. Тож, якщо потрібно, можна доливати маленькими порціями гаряче молоко або вершки.
- Крок 4. Постійно помішуємо банош, щоб не підгорів.
- Крок 5. Поки наглядаємо за кашею, ріжемо на шматочки сало та на помірному вогні починаємо смажити шкварки.
- Крок 6. Бринзу нарізаємо маленькими скибками.
- Крок 7. У рецепті баношу це надто відповідальний момент. Потрібно дуже швидко збивати кашу, поки на поверхні не утвориться масло. Можна збивати, коли казан знаходиться на вогні, а дехто воліє зняти з вогню.
- Крок 8. Викладаємо кашу у тарілку, зверху вже готові шкварки з жиром. Притрушуємо бринзою, а можна розкришити її прямо у тарілку. Смачного!
Сучасні рецепти приготування баноша
Приготувати справжній банош на відкритому вогні доволі складно. А от знайти казанок для баноша – просто.
Простий секрет смачного баноша – жирна домашня сметана або вершки. Для гарного смаку та аромату додають трішки вершкового масла.
Банош – ситний, поживний і смачний
Банош може бути густішим або рідшим. Якщо подобається рідший банош, додайте менше кукурудзяної крупи на запропоновану кількість рідини.
Традиційно подають банош саме з овечою бринзою, іноді – зі смаженими грибами. У жодному разі складові баноша не перемішують при подачі – кожен бере стільки всього, скільки припадає до смаку.