Цей гратен, відомий також під назвою "дофінуа", походить з південного сходу Франції, з Дофіне. Справжній Гратен дофінуа не містить сиру. Він простий у приготуванні, подобається практично всім і чудово поєднується з багатьма стравами, наприклад, з рибою. Для приготування гратен дофінуа найкраще використовувати незбиране молоко. Те ж саме стосується і вершків, а також кількох гарних свіжих зубчиків часнику і свіжо натертого мускатного горіха. Ці дрібні деталі мають важливе значення.
Чистимо, миємо та нарізаємо картоплю тонкими скибочками ( Важливо: не мийте картоплю ПІСЛЯ нарізання, оскільки крохмаль необхідний для правильної консистенції).
У каструлі доводимо до кипіння молоко, часник, сіль, перець і мускатний горіх. Додаємо картоплю і варимо від 10 до 15 хвилин, залежно від її твердості.
Розігріваємо духовку до 180°C і змащуємо вершковим маслом форму для запікання, застелену пергаментом.
Викладаємо відціджену картоплю у форму. Заливаємо її вершками, а зверху кладемо маленькі шматочки вершкового масла.
Ставимо у духовку на 50 хвилин - 1 годину. Молоко, що залишилося після приготування картоплі, можна використати для приготування супу або пюре.
Інгредієнти
Кроки рецепта
Чистимо, миємо та нарізаємо картоплю тонкими скибочками ( Важливо: не мийте картоплю ПІСЛЯ нарізання, оскільки крохмаль необхідний для правильної консистенції).
У каструлі доводимо до кипіння молоко, часник, сіль, перець і мускатний горіх. Додаємо картоплю і варимо від 10 до 15 хвилин, залежно від її твердості.
Розігріваємо духовку до 180°C і змащуємо вершковим маслом форму для запікання, застелену пергаментом.
Викладаємо відціджену картоплю у форму. Заливаємо її вершками, а зверху кладемо маленькі шматочки вершкового масла.
Ставимо у духовку на 50 хвилин - 1 годину. Молоко, що залишилося після приготування картоплі, можна використати для приготування супу або пюре.