Знайти класичний рецепт приготування хумусу досить складно. У єврейському рецепті хумусу використовують пасту тахіні, часник та оливкову олію. Також хумус готують з червоним перцем і цибулею, сиром і помідорами, кедровими горішками та какао.
Хумус подають як холодну закуску або соус до м’яса, квасолі, з лавашем, свіжим хлібом або коржами, кукурудзяними чипсами.
Способи приготування хумусу
Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції.
Така корисна закуска як хумус може урізноманітнити ваше меню, зробити вас здоровішими, красивішими та завдяки цьому, трішки щасливішими!
Хумус – це пюре з нуту, приправлене оливковою олією та спеціями. Хумус популярний в країнах Близького Сходу: Ізраїлі, Туреччині, Лівані, а так само в Греції та на Кіпрі. В кожній країні є власний рецепт приготування хумусу. Ця чудова закуска набула широкого поширення серед вегетаріанців та людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Приготуємо сьогодні традиційний хумус – рецепт українською.
Підготовка 15 хвилинхвилин
Приготування 1 годинагодина30 хвилинхвилин
Загальний час 1 годинагодина45 хвилинхвилин
Інгредієнти для рецепту
300g сухого нуту
2tbspкунжутної пасти тахіні або кунжутного насіння
5зубчиків часнику
50ml оливкової олії
Щіпка зіри (кумин)
Сік половини лимона
Копчена паприка або червоний мелений перець
Сіль
Кроки приготування
Нут насипаємо в каструлю, заливаємо великою кількістю води та залишаємо набухати на ніч.
Вранці воду зливаємо, нут промиваємо та заливаємо чистою водою.
Поставимо каструлю з нутом на плиту, доводимо до кипіння та варимо на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до повної м'якості.
Відкинемо нут на друшляк. Відвар нуту зберігаємо, він нам знадобиться для приготування хумусу. «З нутового відвару виходить прекрасний пісний і дуже корисний майонез без яєць»
Далі можемо використовувати готову кунжутну пасту або приготувати її самостійно. Для цього в блендері подрібнюємо кунжутне насіння разом з невеликою кількістю оливкової олії до однорідної пасти. Чим потужніший блендер, тим більш однорідною вийде тахіні.
У чисту чашу блендера кладемо очищений часник, додаємо нут та готуємо пюре протягом кількох секунд.
Вливаємо у блендер відвар нуту та подрібнюємо масу в пюре. Кількістю відвару регулюємо густоту соусу.
Додаємо зіру та кладемо кунжутну пасту на свій смак. Вливаємо оливкову олію, додаємо сіль і сік лимона. Все подрібнюємо до однорідної пасти. «Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції»