
Великдень – головне свято всіх християн. Який Великдень без традиційних пасок? Більшість господинь, особливо в селах, де є печі на дровах, печуть смачні паски самостійно. Ось кілька порад, щоб великодня паска вийшла пухкою, соковитою та смачною, а головне – без труднощів.
У чому зазвичай печуть паски? Форма може бути різною: і в каструлях випікають, і в склянках, і навіть в жестяних банках з-під консервів. Насправді розмір і форма значення не мають. А ось як зробити паску так, щоб вона не приставала?
Як спекти паску в електричній духовці – одне з найчастіших питань більшості господинь. Вони стверджують, що вершок та низ часто може підгорати. Основна помилка полягає в тому, що духовка недостатньо розігріта. 170°С потрібна температура.
Можна використовувати вершкове або топлене масло разом з пергаментом, це захистить паску від пригорання. Якщо ви знаєте, що у вашій духовці завжди підгорає «верх», тоді температуру потрібно трохи знизити, а сам паску накрити пергаментним папером.
Скільки часу пекти паску та чи залежить випікання від її ваги? Паску можна як перетримати, так і не допекти. Найважливіше – це зрозуміти, скільки часу потрібно на випікання. Паски вагою до кілограма печуться приблизно 30 хвилин, кілограмові печуться 45 хвилин, півтора кілограмові – 1 година. На 2-кілограмову паску може знадобитися і півтори години.
Про готовність паски можна здогадатися і тоді, коли вона підніметься практично до країв форми. Як ще можна визначити готовність? Перед відправкою в духовку в тісто встромляли соломинку або зубочистку. Якщо пізніше її витягали і вона була сухою, значить паска добре пропеклася.
Найкраще, коли тісто готується в теплому приміщенні, а всі складові мають приблизно однакову температуру. Подейкують, що 25°С – оптимальний варіант. Коли тісто стане підходити, його потрібно оберігати від будь-яких впливів. Легкий протяг, шум або навіть гучний хлопок можуть привести до того, що тісто «сяде». На жаль.
Деякі господині вважають паски невдалими, якщо білкова глазур на них погано застигає. Цього можна уникнути, якщо в процесі приготування домогтися того, щоб глазур була щільною і густою. І ще в ній не має бути бульбашок. Щоб глазур застигла добре, краще намазувати паску, поки вона ще гаряча.
Звичайно, що так. Ба, навіть, більше: хтось з господинь стверджує, що готувати паску в мультиварці є набагато простіше, ніж в духовці чи в печі. Все, що вам потрібно – це форми для ваших пасочок, які чудово поміщатимуться в чашу, два режими – “підігрів” та “випічка” і бажання створити щось дійсно смачне.
Спочатку викладіть тісто у форми на перший режим на 20 хвилин, а потім на випікатися на 1 годину 40 хвилин. Важливо залишити їх ще під кришкою на 20 хвилин, а потім, витягнувши, перевернути на бік.
Чудовою альтернитивою класичного рецепта паски є сирна паска. В основному вона поширена не на всій території України, а саме на Чергінівщині та Полтавщині. Сирна паска в духовці не печеться, всі інгредієнти гармонійно з’єднуються та приготовану паску відкладається у холодильник.
Шукаєте прості рецепти смачних пасок? Завітайте у рубрику рецептів на нашому кулінарному сайті.
Паска на сметані - це неймовірно простий, але дуже ніжний і цікавий рецепт, який заполонив…
Паска на згущеному молоці - смачна і незвична. Вона нікого не залишить байдужим. Рецепт паски…
Дуже вдалий рецепт паски з заварним тістом. Переваги заварювання тіста для паски киплячим молоком в…
Паска, обрядовий великодній хліб, займає центральне місце серед святкових великодніх страв у багатьох християнських країнах.…
Існує безліч рецептів паски, але шоколадна паска це щось по-особливому смачне і незвичне. Спробуйте й…
Сирна запіканка з манкою, без борошна, приготована за цим рецептом, буде ідеальною, якщо не полінуватися…