
Лісові та вирощені гриби мають багато корисних властивостей і зовсім мало калорій. В 100 грамах білих грибів міститься лише 22 ккал. Попри те, що жодних поживних речовин з грибних вуглеводів ми не отримуємо, від них все одно є користь для здоров’я.
Більша частина сухої маси грибів припадає на вуглеводи, трохи менше половини – на білок, а на частку жирів залишається всього до 6%. Значна частина грибних вуглеводів – не поживні, а полісахариди, які надають плодовим тілам міцності.
Травні ферменти людини не перетравлюють полісахариди грибів і майже в незмінному вигляді потрапляють у товсту кишку. Але полісахариди з грибів майже не відрізняються від клітковини, яка міститься в злаках, бобових, фруктах і овочах.
Нерозчинні компоненти працюють приблизно як висівки з цільного зерна: прискорюють проходження їжі через травну систему та збільшують об’єм випорожнень, захищаючи нас від закрепів.
Розчинні компоненти клітковини уповільнюють всмоктування вуглеводів у тонкій кишці. У підсумку, хоча гриби і малопоживні, якщо разом з іншою їжею з’їсти ще гриби, можна довше залишатися ситим.
Маніт і частина бета-глюканів у складі полісахаридів є їжею для бактерій, що мешкають у товстій кишці. Ці корисні мікроорганізми зміцнюють імунний захист організму та виробляють бутират, необхідний клітинам, з яких складається слизова кишківника.
Хоча гриби можуть бути майже такими ж смачними, як м’ясо, птиця чи риба, замінити ці продукти вони не можуть. У 100 г білих грибів у сім разів менше білка, у 10 разів менше жирів, у чотири рази менше заліза.
Є нюанс: вміст цього вітаміну залежить від того, скільки ультрафіолетового випромінювання потрапляло на гриби. Концентрацію вітаміну D в магазинних грибах можна суттєво збільшити самостійно. Для цього достатньо залишити їх на сонці біля відкритого вікна всього на 15 хвилин.
У грибах містяться сотні летких сполук, які надають їм унікального аромату. А ще вони багаті на вільну глутамінову амінокислоту. Гриби багаті на селен, всі вітаміни групи В, крім вітаміну В12.
Вживання грибів може допомогти контролювати артеріальний тиск саме по собі. Так відбувається, бо гриби багаті на калій і містять дуже мало натрію. Гриби сприяють зменшенню рівня холестерину.
Лісові гриби зазвичай багатші на клітковину і вітамін D. Але з іншого боку, вони здатні накопичувати багато токсичних металів, зокрема, свинцю, ртуті та миш’яку.
Теоретично здорові люди без алергії та синдрому подразненого кишківника, за якого протипоказані будь-які гриби, крім глив, можуть їсти стільки їстівних грибів, скільки їм хочеться. Але у декого велика кількість грибів може спровокувати утворення кишкових газів.
Поживні речовини з грибів стають доступнішими, якщо готувати їх 15-30 хвилин за температури 100-120 °С. Також за такої температури гинуть збудники інфекцій, які могли потрапити на гриби із землі. Тому найкращий спосіб приготувати гриби – посмажити, потушкувати або зварити з них суп.
Під час смаження в грибах збільшується вміст доступних для перетравлення жирів, тож готова страва стає більш калорійною. А під час варіння та тушкування в грибах зростає кількість розчинної клітковини.
Паска на сметані - це неймовірно простий, але дуже ніжний і цікавий рецепт, який заполонив…
Паска на згущеному молоці - смачна і незвична. Вона нікого не залишить байдужим. Рецепт паски…
Дуже вдалий рецепт паски з заварним тістом. Переваги заварювання тіста для паски киплячим молоком в…
Паска, обрядовий великодній хліб, займає центральне місце серед святкових великодніх страв у багатьох християнських країнах.…
Існує безліч рецептів паски, але шоколадна паска це щось по-особливому смачне і незвичне. Спробуйте й…
Сирна запіканка з манкою, без борошна, приготована за цим рецептом, буде ідеальною, якщо не полінуватися…