Go Back
щавель

Щавель на зиму

Щавель на зиму – це проста та корисна заготовка. Звичайнісінький щавель – джерело клітковини та вітамінів. Щавель на зиму, залитий окропом із сіллю, може зберігатися кілька років, не втрачаючи своїх смакових властивостей.
Дайте першу оцінку
Print Pin Rate
Кухня: Українська
Підготовка: 30 хвилин
Приготування: 1 година
Загальний час: 1 година 30 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 1 kg щавеля
  • 2 tsp солі
  • 1.5 l води

Кроки приготування

  • Перебираємо щавель, викидаємо всі бур'яни, жовте та пошкоджене листя. Зрізаємо стебла.
  • У глибоку миску наливаємо холодну воду та поміщаємо туди листя щавлю на 20-30 хвилин. За цей час увесь бруд, що зібрався на поверхні листя, відійде.
  • Поки листя щавлю відмокає, саме час стерилізувати банки та кришки.
  • Додатково промиваємо щавель на зиму під проточною водою та обсушуємо на рушнику або у друшляку.
  • Обсохлий щавель дрібно нарізаємо смужками по 0,5 см.
  • Нарізаний щавель на зиму складаємо в банки, злегка утрамбовуючи його. У кожну банку всипаємо по половині чайної ложки кам’яної солі. Має вийти 4 півлітрових банки.
  • Кип'ятимо воду та заливаємо окріп у кожну банку. Робимо це повільно, у кілька етапів, оскільки вода опускається на дно поступово. Щойно вода досягне верхнього краю банки, дістаємо з каструлі простерилізовану кришку та щільно закриваємо нею банку.
  • Закриті банки з консервованим щавлем на зиму перевертаємо догори дном і залишаємо остигати під теплим рушником.
  • Після того, як банки повністю охолонуть, переносимо їх у прохолодне місце. У холодильнику таку заготовку щавлю на зиму зберігати необов'язково.
QR Code linking back to recipe