Go Back

Соус ткемалі

Як приготувати соус ткемалі зі слив в домашніх умовах, чудово знає будь-яка грузинська господиня. Адже головний інгредієнт – слива, росте у кожному подвір’ї. Наш рецепт – справжнісінький грузинський соус ткемалі: саме так роблять цю приправу у Західній Грузії. Кислуватий, в міру гострий соус просто ідеальний до смаженого або запеченого м'яса!
Дайте першу оцінку
Print Pin Rate
Підготовка: 5 хвилин
Приготування: 25 хвилин
Загальний час: 30 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 3 kg слив
  • 2 qt сушеного червоного гіркого перцю
  • 500 ml питної води
  • 250 g кропу (стебла з зонтиками)
  • 300 kg свіжої кінзи
  • 260 g свіжої м'яти
  • 5 зубчиків часнику
  • Сіль
  • Цукор

Кроки приготування

  • Вимиємо сливи та покладемо у глибоку каструлю або казан. Заллємо питною водою та поставимо на плиту.
  • Варимо сливи для ткемалі на помірному вогні, щоб вони повністю розварилися. Знімаємо з вогню та протираємо крізь сито у чисту каструлю.
  • Кріп для ткемалі миємо та добре обсушуємо. Обв'яжемо міцною ниткою, щоб вийшов пучок. Покладемо його в соус разом з сушеним червоним перцем. Поставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  • Кінзу та м'яту вимиємо та обсушимо паперовим рушником. Нарізаємо та поміщаємо у чашу блендера. Часник очищаємо, додаємо до зелені та подрібнюємо все разом.
  • Пучок кропу та перець обережно виймаємо шумівкою зі сливової маси. Підмішаємо подрібнену зелень з часником і знову доводимо до кипіння. Можна додати сіль і цукор на ваш смак. Варимо ще 15 хвилин на мінімальному вогні.
  • Отриманий соус ткемалі відразу ж розливаємо у сухі стерилізовані баночки. Щільно закриваємо та даємо повністю охолонути. Зберігаємо соус ткемалі на зиму в сухому прохолодному місці.
QR Code linking back to recipe