
У деяких місцевостях кутю зазвичай готували за рецептами українських обрядових страв на вівсі, житі, пшоні. Такі традиції, як вважають деякі етнологи, виникли, коли зовсім бідні люди не мали можливості придбати для різдвяної куті пшеницю.
Проте приготувати смачну та багату кутю можна й з перловки. Додайте часточку лимона для пікантного смаку, курагу. А комусь більше подобається різдвяна кутя з рису, вона має дуже ніжний смак.
Найчастіше різдвяну трапезу на Водохреща починали бідною кутею, коли з’являлась перша зірка на небі. Голодна кутя готується на пісних продуктах та запивається узваром. Щоб приготувати цю страву, вам знадобиться пшениця та вода у співвідношенні 1:3, 2 столові ложки меду, 1 столова ложка олії та сіль.
Усім зимовим святам передував період посту, вечеря під Різдвом на Святвечір повинна бути пісною. Але кутя, узвар і хліб – незмінні традиційні страви, що мають бути на столі обов’язково. Починають різдвяну трапезу з ложки куті й нею завершують.
Кутя на Різдво та Святвечір з узваром, соком, вином або молоком, вишнями й халвою, сухофруктами й цукатами, свіжими фруктами й шоколадом – таким розмаїттям рецепти різдвяної куті не обмежуються.
Колись їжа у буденні дні й свята дуже відрізнялася. Люди зазвичай споживали небагато їжі. Проте на свято готували дуже багато наїдків, у святкові дні дозволялося не просто досхочу попоїсти, а навіть об’їстися.
Так і було, коли спочатку святкували Різдво, а тоді вже Новий рік. Новорічний вечір починали з щедрої куті й багатого столу. Щедра кутя несе людям щастя та достаток, який супроводжуватиме родину цілий рік. Символіка – як почнеш рік, таким він і буде.
З рецептами куті можна експериментувати. Спробуйте приготувати багату кутю з суміші злаків. Від цього вона стане багатше за смаком, а це й потрібно.
Адже люди завжди вкладали особливий сакральний зміст у приготування їжі, а різдвяної куті особливо. Чим краща кутя, то й врожай гарніший. Кутю навіть давали домашнім тваринам, трішки закопували у землю, щоб гарно родила.
Часто більшість господинь стикаються з тим, як варити кутю в мультиварці. Та все ж, можна просто й легко приготувати кутю з маком, горіхами й медом у мультиварці.
Якщо пшениця пропарена, то виставляємо режим «каша» на 35-40 хвилин. Звичайну пшеницю відварюємо у режимі «тушкування» 2,5 години. Подальші кроки звичайні.
Кутя в мультиварці виходить досить смачною та простою у приготуванні.
Сьогодні найчастіше готують кутю з обробленої й подрібненої пшеничної крупи. Такі нововведення швидко прижилися, оскільки традиційна кутя з пшениці вариться дуже довго – до п’яти годин, а перед цим зерна ще й замочуються, бажано на всю ніч.
Сочиво й коливо – різні назви куті. Сочиво – рідка, а коливо – більш суха каша. На завершення різдвяних свят на Водохреща готували голодну кутю на воді.
Нехай різдвяна кутя удасться! І наостанок маленька порада – найголовніший інгредієнт святкових страв: щирі побажання щастя, здоров’я, успіху для близьких і рідних. Це найкращий рецепт куті, адже так вона стане ще смачнішою!
Паска на сметані - це неймовірно простий, але дуже ніжний і цікавий рецепт, який заполонив…
Паска на згущеному молоці - смачна і незвична. Вона нікого не залишить байдужим. Рецепт паски…
Дуже вдалий рецепт паски з заварним тістом. Переваги заварювання тіста для паски киплячим молоком в…
Паска, обрядовий великодній хліб, займає центральне місце серед святкових великодніх страв у багатьох християнських країнах.…
Існує безліч рецептів паски, але шоколадна паска це щось по-особливому смачне і незвичне. Спробуйте й…
Сирна запіканка з манкою, без борошна, приготована за цим рецептом, буде ідеальною, якщо не полінуватися…