Накриємо посуд із сироваткою чистим рушником і залишимо за кімнатної температури на 12 годин або на добу.
Переливаємо сироватку в каструлю, ставимо на сильний вогонь і нагріваємо до 80°С.
Зменшуємо вогонь до мінімуму та нагріваємо сироватку до 90°С, періодично помішуючи. У каструлі почнуть з'являться сирні згустки. Слідкуємо, щоб маса не закипіла.
Поставимо у великий посуд друшляк і застелимо його марлею, складеною в кілька шарів. Акуратно виливаємо туди вміст каструлі.
Залишаємо рікотту приблизно на 1-2 години, щоб із неї стікала зайва сироватка. Щоб зробити сир сухішим, можна зав’язати марлю зверху вузлом та підвісити на кілька годин.
Зберігаємо готовий продукт у холодильнику не довше трьох днів.