Гарячий збитень

збитень
АвторNatalyaРейтингСкладністьЛегко
Підготовка15 хвПриготування50 хвЗагальний час1 год 5 хв

Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. Часто готують такий напій до різдвяного столу.

 300 гр меду
 1200 мл окропу
 7 шт кардамону
 1 паличка кориці
 1 перець чилі
 6 шт духмяного перцю
 мускатний горіх
1

Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.

2

Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.

3

Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння

4

Додаємо духмяний перець та кардамон.

5

Корицю подрібнюємо та додаємо в напій
Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці

6

Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь

7

Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин

8

Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий
Приємного смакування!

Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. 

Беззастережна користь старовинного напою обумовлена ​​п'ятьма важливими факторами:

  • Обов'язковою наявністю меду;
  • Незмінною присутністю прянощів (класичний пряний збитень, як правило, містить у собі гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон, мускат, імбир, бадьян, чорний або запашний перець і ін.);
  • Поширеною практикою використання фруктів (фруктовий збитень може включати в себе як свіжі плоди, так і сухофрукти, прикладом є збитень з чорносливом);
  • Досить частим додаванням лікарських трав (збитні на травах: шавлії, ромашці, звіробої, м'яті, чебреці, калгані та ін.);
  • Традиційним вживанням напою в гарячому вигляді. 

Таким чином, східнослов'янський медовий еліксир може мати не лише протизапальну, антисептичну чи тонізуючу дію на організм, але також слугувати незамінним засобом від застуди, а при додаванні тих чи інших інгредієнтів він здатний сприятливо вплинути на функціонування шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної , нервової і навіть статевої системи.

КатегоріяКухня

Інгредієнти

 300 гр меду
 1200 мл окропу
 7 шт кардамону
 1 паличка кориці
 1 перець чилі
 6 шт духмяного перцю
 мускатний горіх

Кроки рецепта

1

Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.

2

Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.

3

Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння

4

Додаємо духмяний перець та кардамон.

5

Корицю подрібнюємо та додаємо в напій
Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці

6

Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь

7

Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин

8

Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий
Приємного смакування!

Гарячий збитень

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору