Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. Часто готують такий напій до різдвяного столу.
Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.
Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.
Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння
Додаємо духмяний перець та кардамон.
Корицю подрібнюємо та додаємо в напій
Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці
Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь
Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин
Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий
Приємного смакування!
Збитень - медовий напій, невід'ємна частина східнослов'янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними.
Беззастережна користь старовинного напою обумовлена п'ятьма важливими факторами:
- Обов'язковою наявністю меду;
- Незмінною присутністю прянощів (класичний пряний збитень, як правило, містить у собі гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон, мускат, імбир, бадьян, чорний або запашний перець і ін.);
- Поширеною практикою використання фруктів (фруктовий збитень може включати в себе як свіжі плоди, так і сухофрукти, прикладом є збитень з чорносливом);
- Досить частим додаванням лікарських трав (збитні на травах: шавлії, ромашці, звіробої, м'яті, чебреці, калгані та ін.);
- Традиційним вживанням напою в гарячому вигляді.
Таким чином, східнослов'янський медовий еліксир може мати не лише протизапальну, антисептичну чи тонізуючу дію на організм, але також слугувати незамінним засобом від застуди, а при додаванні тих чи інших інгредієнтів він здатний сприятливо вплинути на функціонування шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинної , нервової і навіть статевої системи.
Інгредієнти
Кроки рецепта
Мед розводимо окропом. Добре розмішуємо.
Додаємо гострий перець, мускатний горіх та даємо настоятися 20 хвилин. Краще додавати подрібнений перець, оскільки він одразу віддає свої смакові властивості.
Ставимо напій на вогонь та доводимо до кипіння
Додаємо духмяний перець та кардамон.
Корицю подрібнюємо та додаємо в напій
Кориця, кардамон та духм’яний перець відразу віддають свій смак та аромат, тому класти їх потрібно в кінці
Накриваємо чайник кришкою та зменшуємо вогонь
Кип’ятимо напій на маленькому вогні ще 3 хвилини, потім прибираємо з вогню та настоюємо 15 хвилин
Коли спеції повністю осядуть на дно, напій готовий
Приємного смакування!