Є думка, що солянку колись готували у селах гуртом, і кожен приносив до загального казана те, що мав. От і виходила збірна солянка, яку інколи так і називали «селянка».
Варимо дуже наваристий бульйон. Найкраще – свині реберця, теляча грудинка.
Після закипання м’яса знімаємо піну, додаємо моркву й одну цибулю. На маленькому вогні варимо не менше 1,5-2 години.
А тим часом, бекон нарізаємо невеличкими кубиками й злегка обсмажуємо.
Підсмажені шматочки виймаємо, а у той жир, що натопився додаємо дрібно порізану цибулю.
Коли цибуля стане золотистого кольору, вкладаємо у сковорідку дрібно порізані квашені огірки, та обсмажуємо ще 5-6 хвилин.
На останок до цієї засмажки додаємо томатну пасту, 200 г бульйону й тушкуємо під кришкою 10 хвилин.
З готового бульйону виймаємо кістки, зрізане м'ясо нарізаємо шматочками.
Шинку й сосиски нарізаємо також кубиками.
Вкладаємо у м’ясний бульйон всі порізані компоненти, засмажку, доводимо до кипіння й варимо ще хвилин 10. Перчимо, додаємо лавровий листок, даємо настоятися. Не варто солянку солити й додавати спеції, щоб не
зіпсувати аромат копчених інгредієнтів.
Подаємо зі сметаною, зеленню, свіжою цибулькою.