Штолен

АвторAnnaРейтингСкладністьВажко
Підготовка30 хвПриготування2 годs 40 хвЗагальний час3 годs 10 хв

Якщо ви шукаєте ідеальний рецепт штоллена і не знаєте на чому зупинитись - можете сміливо припиняти пошуки, тому що ви його знайшли! Домашній рецепт цієї фантастичної різдвяної випічки підкорить вас раз і назавжди.

Тісто:
 235 мг теплого молока
 3 ч. л. активних сухих дріжджівабо 30 гр свіжих
 500 гр борошна (к-сть борошна може трішки змінюватись, в залежності від того скільки вологи у ваших сухофруктах та цукатах)
 1 велике яйце + 2 жовтки
 170 гр вершкового масла ( вийняти з холодильника декілька годин перед початком приготування, масло повинно бути дуже м'яким)
 цедра з одного лимона
 100 гр цукру
 2 ч. л. якісного ванільного екстракту або ванільний цукор з натуральною ваніллю
 1 ч. л. солі
 0,50 ч. л. меленого мускатного горіха
 ¾ меленого кардамону
 0,50 ч. л. меленої кориці
 230 гр марципану
Сухофрукти:
 250 гр родзинок
 90 гр лимонних цукатів, нарізаних дрібними кубиками
 90 гр помаранчевих (активне посилання на цукати) цукатів, нарізаних дрібними кубиками
 90 гр мигдалю без шкірки, нарізаного плястерками
  ⅓ склянки темного рому
Глазурування:
 100 гр розтопленого вершкового масла
 цукрова пудра
1

Якщо мигдаль зі шкіркою, його потрібно почистити. Для цього потрібно занурити горіхи у крутий кипяток і кипятити рівно 1 хвилину, не більше. Після чого відкинути мигдаль на друшляк, добре промити холодною водою, обсушити паперовим рушником, а тоді пальцями зняти шкірку.

2

Замочити в ромі родзинки цукати і горіхи і відставити в бік, поки готуватиметься тісто.

3

Розчинити дріжджі у теплому молоці разом з 2 столовими ложками цукру і залишити на 10-15 хв у теплому місці підрости.

4

Якщо ви користуєтесь комбайном для замішування тіста, змішайте разом в чаші для тіста борошно, решту цукру, яйце, жовтки, ваніль, цедру кардамон, корицю, мускатний горіх, додайте дріжджі з молоком. Змішайте ложкою до однорідності, а тоді вимішувати на режимі замішування тіста 7-8 хвилин. Якщо ви вимішуєте тісто руками - зробіть у борошні заглибину, додайте дріжджі, яйце та жовтки, масло і всі решту інгредієнти і місіть біля 10 хв, тісто повинно бути гладке та однорідне. Сформуйте кулю, легко змастіть її олією або маслом, поклдіть у високу посудину, накрийте рушником і залиште у теплому місці без протягів мінімум на 1 годину. Тісто повинно збільшитись в розмірі вдвічі.

5

Дати стекти рому з сухофруктів та горіхів і добре їх відтиснути, щоби в тісто не попадало багато вологи. Посадити тісто, обмявши його декілька разів і додати горіхи з сухофруктами, акуратно перемісити. Якщо тісто стало надто вологим, додати трішки борошна, але бути обережними, щоби не зробити тісто загустим. При місінні воно повинно легко відставати від стінок посудини.

6

Викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню і розділити його на дві однакові частини. Якщо ви використовуєте в рецепті марципан, розділіть його на дві рівні частини і сформуйте з них ковбаски. Розкачати кожну частину тіста в овали товщиною приблизно 2-3 см, покласти марципан по ценрту і обгорнути краями тіста так щоби марципанова “ковбаска” опинилась всередині штоллена.

7

Застелити форму, на якій будуть пектись штоллени, пергаментом, викласти їх на форму залишаючи достатньо місця між ними і залишити рухатись на 40-60 хвилин у теплому місці без протягів. Коли штолени виростуть, забрати родзинки, що виступають з тіста, тому що під час випікання вони горітимуть.

8

Поки штолени ростуть, нагріти духовку до 180 градусів. Випікати штолени протягом 30-40 хвилин, поки вони не стануть гарного золотого кольору. Дати постояти 5 хвилин, тоді попроколювати їх зубочисткою в багатьох місцях. Це допоможе маслу проникнути всередину, тоді добре змастити штолени розтопленим теплим маслом і відразу щедро посипати цукровою пудрою, втираючи її по всій поверхні штоллена.

Традиційно штоллен готується два тижні перед Різдвом. Після повного охолодження, він загортається у плівку та фольгу і так може  зберігатись до двох тижнів, а смак його лише покращується, за рахунок вологи з сухофруктів, що проникає у тісто.

Домашні марципани

Домашні цукати

 

 

Інгредієнти

Тісто:
 235 мг теплого молока
 3 ч. л. активних сухих дріжджівабо 30 гр свіжих
 500 гр борошна (к-сть борошна може трішки змінюватись, в залежності від того скільки вологи у ваших сухофруктах та цукатах)
 1 велике яйце + 2 жовтки
 170 гр вершкового масла ( вийняти з холодильника декілька годин перед початком приготування, масло повинно бути дуже м'яким)
 цедра з одного лимона
 100 гр цукру
 2 ч. л. якісного ванільного екстракту або ванільний цукор з натуральною ваніллю
 1 ч. л. солі
 0,50 ч. л. меленого мускатного горіха
 ¾ меленого кардамону
 0,50 ч. л. меленої кориці
 230 гр марципану
Сухофрукти:
 250 гр родзинок
 90 гр лимонних цукатів, нарізаних дрібними кубиками
 90 гр помаранчевих (активне посилання на цукати) цукатів, нарізаних дрібними кубиками
 90 гр мигдалю без шкірки, нарізаного плястерками
  ⅓ склянки темного рому
Глазурування:
 100 гр розтопленого вершкового масла
 цукрова пудра

Кроки рецепта

1

Якщо мигдаль зі шкіркою, його потрібно почистити. Для цього потрібно занурити горіхи у крутий кипяток і кипятити рівно 1 хвилину, не більше. Після чого відкинути мигдаль на друшляк, добре промити холодною водою, обсушити паперовим рушником, а тоді пальцями зняти шкірку.

2

Замочити в ромі родзинки цукати і горіхи і відставити в бік, поки готуватиметься тісто.

3

Розчинити дріжджі у теплому молоці разом з 2 столовими ложками цукру і залишити на 10-15 хв у теплому місці підрости.

4

Якщо ви користуєтесь комбайном для замішування тіста, змішайте разом в чаші для тіста борошно, решту цукру, яйце, жовтки, ваніль, цедру кардамон, корицю, мускатний горіх, додайте дріжджі з молоком. Змішайте ложкою до однорідності, а тоді вимішувати на режимі замішування тіста 7-8 хвилин. Якщо ви вимішуєте тісто руками - зробіть у борошні заглибину, додайте дріжджі, яйце та жовтки, масло і всі решту інгредієнти і місіть біля 10 хв, тісто повинно бути гладке та однорідне. Сформуйте кулю, легко змастіть її олією або маслом, поклдіть у високу посудину, накрийте рушником і залиште у теплому місці без протягів мінімум на 1 годину. Тісто повинно збільшитись в розмірі вдвічі.

5

Дати стекти рому з сухофруктів та горіхів і добре їх відтиснути, щоби в тісто не попадало багато вологи. Посадити тісто, обмявши його декілька разів і додати горіхи з сухофруктами, акуратно перемісити. Якщо тісто стало надто вологим, додати трішки борошна, але бути обережними, щоби не зробити тісто загустим. При місінні воно повинно легко відставати від стінок посудини.

6

Викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню і розділити його на дві однакові частини. Якщо ви використовуєте в рецепті марципан, розділіть його на дві рівні частини і сформуйте з них ковбаски. Розкачати кожну частину тіста в овали товщиною приблизно 2-3 см, покласти марципан по ценрту і обгорнути краями тіста так щоби марципанова “ковбаска” опинилась всередині штоллена.

7

Застелити форму, на якій будуть пектись штоллени, пергаментом, викласти їх на форму залишаючи достатньо місця між ними і залишити рухатись на 40-60 хвилин у теплому місці без протягів. Коли штолени виростуть, забрати родзинки, що виступають з тіста, тому що під час випікання вони горітимуть.

8

Поки штолени ростуть, нагріти духовку до 180 градусів. Випікати штолени протягом 30-40 хвилин, поки вони не стануть гарного золотого кольору. Дати постояти 5 хвилин, тоді попроколювати їх зубочисткою в багатьох місцях. Це допоможе маслу проникнути всередину, тоді добре змастити штолени розтопленим теплим маслом і відразу щедро посипати цукровою пудрою, втираючи її по всій поверхні штоллена.

Штолен

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори