Паска на молоці

Паски
АвторSvitlanaРейтингСкладністьСередня
Підготовка2 годs 10 хвПриготування45 хвЗагальний час2 годs 55 хв

Паска – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя. Зазвичай запашну смакоту печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні свята. Пропонуємо вам цей шикарний рецепт паски на молоці для найкращого смаку та чудового святкового настрою.

 500 мл молока
 10 яєць
 350 гр вершкового масла
 500 гр Цукру
 0,50 ч. л. солі
 1 лимон ( необов'язково )
 цедра з одного апельсина ( необов'язково )
 1 ч. л. меленого мускатного горіху ( необов'язково )
 20 гр ванільного цукру
 100 гр свіжих дріжджів
 200 гр родзинок
 2 Цукрової пудри ( для глазурі )
 2 кг пшеничного борошна
1

Почати готуватись потрібно ще ввечері. Відділити білки двох яєць для приготування глазурі. Решту яйць вибити в окрему ємність і залишити до ранку. Яєчні жовтки від цього стануть яскравішими, від чого паска буде вищою та апетитнішою.

2

Вранці в теплому молоці треба розчинити дріжджі, додати столову ложку цукру і 4-5 ложок борошна. Поставити опару в тепле місце.

Дріжджі

3

Розтопити вершкове масло.

Масло на паску

4

До яєць додати цукор, розтоплене вершкове масло, мускатний горіх і ванільний цукор. Додати подрібнену цедру апельсина і натертий на тертці лимон. Ложку лимонного соку залишити для глазурі.

5

Коли опара підійде (30-40 хвилин), додати до неї підготовлену суміш і гарненько перемішати.

6

У великій посудині змішати борошно (десь 1,5 кг) з дріжджовою сумішшю та вимісити тісто. Можна поруч поставити тарілку з олією, щоб періодично змочувати руки, це допоможе позбутися налипання тіста. Під кінець замішування додати в тісто родзинки.

7

Тісто слід вимішувати близько півтори години. Але краще орієнтуватися не на час, а на саме тісто: якщо перестало липнути до миски - готово. Якщо тісто виходить рідкувате, то додавати ще борошно. Накрити і відправити в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто нарухається, перемісити, накрити і знову залишити підійматись.

8

Коли тісто для пасок підніметься вдруге, розклади його по змазаних олією формах, накрити рушником і дати піднятися. Це дуже відповідальний етап, адже в цей час не можна ні кричати, ні голосно розмовляти, ні голосно
грюкати дверима.

9

Дочекатися, поки тісто добре підніметься, і відправляти форми в розігріту до 200 градусів духовку. Готовність перевіряй зубочисткою. Якщо верх почне підгоряти, то потрібно накрити форми пергаментним папером.

10

Для глазурі треба використовувати білки, цукрову пудру і лимонний сік.
Прикрасити посипкою. Смачного!

Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 10 пасок обємом приблизно 1 л. При бажанні можна додати трохи більше цукру, але головне - не переборщити, тому що якщо цукру буде більше 600-650 г, то тісто може погано підходити або навіть осісти при випіканні.

Інгредієнти

 500 мл молока
 10 яєць
 350 гр вершкового масла
 500 гр Цукру
 0,50 ч. л. солі
 1 лимон ( необов'язково )
 цедра з одного апельсина ( необов'язково )
 1 ч. л. меленого мускатного горіху ( необов'язково )
 20 гр ванільного цукру
 100 гр свіжих дріжджів
 200 гр родзинок
 2 Цукрової пудри ( для глазурі )
 2 кг пшеничного борошна

Кроки рецепта

1

Почати готуватись потрібно ще ввечері. Відділити білки двох яєць для приготування глазурі. Решту яйць вибити в окрему ємність і залишити до ранку. Яєчні жовтки від цього стануть яскравішими, від чого паска буде вищою та апетитнішою.

2

Вранці в теплому молоці треба розчинити дріжджі, додати столову ложку цукру і 4-5 ложок борошна. Поставити опару в тепле місце.

Дріжджі

3

Розтопити вершкове масло.

Масло на паску

4

До яєць додати цукор, розтоплене вершкове масло, мускатний горіх і ванільний цукор. Додати подрібнену цедру апельсина і натертий на тертці лимон. Ложку лимонного соку залишити для глазурі.

5

Коли опара підійде (30-40 хвилин), додати до неї підготовлену суміш і гарненько перемішати.

6

У великій посудині змішати борошно (десь 1,5 кг) з дріжджовою сумішшю та вимісити тісто. Можна поруч поставити тарілку з олією, щоб періодично змочувати руки, це допоможе позбутися налипання тіста. Під кінець замішування додати в тісто родзинки.

7

Тісто слід вимішувати близько півтори години. Але краще орієнтуватися не на час, а на саме тісто: якщо перестало липнути до миски - готово. Якщо тісто виходить рідкувате, то додавати ще борошно. Накрити і відправити в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто нарухається, перемісити, накрити і знову залишити підійматись.

8

Коли тісто для пасок підніметься вдруге, розклади його по змазаних олією формах, накрити рушником і дати піднятися. Це дуже відповідальний етап, адже в цей час не можна ні кричати, ні голосно розмовляти, ні голосно
грюкати дверима.

9

Дочекатися, поки тісто добре підніметься, і відправляти форми в розігріту до 200 градусів духовку. Готовність перевіряй зубочисткою. Якщо верх почне підгоряти, то потрібно накрити форми пергаментним папером.

10

Для глазурі треба використовувати білки, цукрову пудру і лимонний сік.
Прикрасити посипкою. Смачного!

Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 10 пасок обємом приблизно 1 л. При бажанні можна додати трохи більше цукру, але головне - не переборщити, тому що якщо цукру буде більше 600-650 г, то тісто може погано підходити або навіть осісти при випіканні.

Паска на молоці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору