Мусака

Мусака – листкова запіканка під білим соусом, належить вона до страв грецької кухні. Мусака – це страва для любителів імпровізацій, а тому вважається неповторним кулінарним шедевром.

 2 баклажани
 2 помідори
 450 гр яловичого фаршу
 1 картопля
 1 ріпчаста цибуля
 0,50 ч. л. кориці
 80 мл білого сухого вина
 Сіль
 Перець чорний мелений
 Петрушка
Для соусу:
 2 ч. л. рослинної олії
 30 гр пшеничного борошна
 40 гр вершкового масла
 400 мл молока
 50 гр пармезану або іншого твердого сиру
 2 яйця
 Сіль
 Мускатний горіх

1

Ріпчасту цибулю очистимо та дрібно нарізаємо. Петрушку також дрібно нарізаємо.

2

Помідори помиємо, зробимо на них надріз хрест на хрест. Опустимо овочі на 2-4 хвилини в окріп, потім очищаємо від шкірки та натираємо на тертці.

3

На сковороді обсмажуємо цибулю до м'якості. Потім додаємо фарш, продовжуємо смажити ще 5 хвилин.

4

Додаємо помідорну масу та вино, перемішуємо та тушкуємо під кришкою 10 хвилин.

5

Додаємо петрушку, корицю, сіль і мелений перець і тушкуємо до повного випаровування рідини.

6

Баклажани для мусаки миємо, нарізаємо скибками, солимо та залишаємо на 20 хвилин, щоб позбавити гіркоти. Потім обсмажуємо баклажани на олії з двох боків.

7

Картоплю миємо, очищаємо та нарізаємо тонкими кружальцями. У жароміцну форму викладаємо шар картоплі, солимо, а потім покладемо шар із половини обсмажених баклажанів. На баклажани викладаємо засмажку з фаршем та розрівнюємо.

8

На фарш покладемо баклажани, що залишилися.

9

Сир натираємо на середній тертці.

10

Яйця збиваємо вінчиком. На сковорідці розтопимо вершкове масло, додаємо борошно, добре перемішуємо та смажимо до золотистого кольору.

11

Виливаємо на сковорідку тепле молоко, перемішуємо, щоб не було грудочок, додаємо натертий сир та спеції. Готуємо соус для мусаки до однорідного стану.

12

Гарячий соус переливаємо у миску, додаємо збиті яйця, перемішуємо та заливаємо ним мусаку.

13

Запікаємо мусаку у розігрітій духовці при 180°С протягом 40 хвилин.

14

Прикрашаємо зеленню та подаємо апетитну мусаку в гарячому вигляді.