Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками

кутя з медом
АвторМихайлоРейтингСкладністьСередня
Підготовка2 годsПриготування45 хвЗагальний час2 годs 45 хв

Колись у дуже давні часи, перш ніж їсти кутю, її тричі підкидали на ложці, щоб вона гарно прилипла до стелі. Якщо більше пшениці, буде гарний врожай, а якщо маку – добре роїтимуться бджоли. Ми, звичайно, такі ризиковані експерименти проводити не будемо. Порадимо класичний рецепт куті з маком, калорійність її досить висока, але так і має бути. А кожна господиня завжди може покращити рецепт за власними вподобаннями.

 250 гр пшениці
 100 гр родзинок
 100 гр маку
 100 гр волоських горіхів
 100 гр меду
 100 гр цукру
 1 щіпка солі
Рецепт куті: кроки
1

Пшеницю заливаємо чистою водою на ніч або на 4-5 годин.

2

Промиваємо пшеницю, додаємо 0,5 л води, щіпку солі та відварюємо до повної готовності протягом години-півтори.

3

Волоські горіхи подрібнюємо.

4

Мак заливаємо окропом.

5

Через 10-15 хвилин зливаємо з маку воду, додаємо цукор і подрібнюємо блендером. Або можна одразу перекрутити на ручному млині без замочування.

6

Родзинки промиваємо й заливаємо окропом, також через 10-15 хвилин зливаємо воду.

7

Розводимо мед у невеликій кількості теплої води.

8

Заправляємо пшеницю горіхами, маком, родзинками, медовим сиропом. Залишаємо кутю з пшениці на кілька годин, щоб настоялася.

Кутя на Різдво – рецепти з рисом, перловкою

Інколи готують кутю з рисом або ячною крупою. Перловку також перед відварюванням потрібно замочити, а рис не обов’язково. Додають курагу, вишні, цукати, халву. Комусь подобається суха кутя, майже, як каша. Дехто полюбляє рідку, як суп. Можна заправляти кутю з маком узваром, виноградним соком і навіть вином! Сучасне нововведення – мінеральна вода. Новорічна кутя раніше називалась щедра кутя і подавали її на щедрий вечір. Багату кутю заправляли молоком.  Голодна кутя готується на пісних продуктах та запивається смачним узваром.

Різдвяна кутя – рецепти з переліку українських обрядових страв

Кутя завжди мала особливе значення, оскільки пов’язана з культом наших предків та їхнім вшануванням. Тож хай смачна кутя вдасться й стане символом надійності, спокою й порядку – тих якостей, яких нам не вистачало у трохи сумбурному й багатому на несподіванки попередньому році!

Як варити кутю в мультиварці

Кутя в мультиварці - не так складно, як здається. Якщо ви використовуєте пропарену пшеницю, то покладіть її у чашу на режим "Каша" на 35-40 хвилин, а якщо звичайну - у режим "Тушкування" на 2 години 30 хвилин. Дальше готуйте кутю у звичному для вас способі з додаванням маку, горіхів та меду. 

Інгредієнти

 250 гр пшениці
 100 гр родзинок
 100 гр маку
 100 гр волоських горіхів
 100 гр меду
 100 гр цукру
 1 щіпка солі

Кроки рецепта

Рецепт куті: кроки
1

Пшеницю заливаємо чистою водою на ніч або на 4-5 годин.

2

Промиваємо пшеницю, додаємо 0,5 л води, щіпку солі та відварюємо до повної готовності протягом години-півтори.

3

Волоські горіхи подрібнюємо.

4

Мак заливаємо окропом.

5

Через 10-15 хвилин зливаємо з маку воду, додаємо цукор і подрібнюємо блендером. Або можна одразу перекрутити на ручному млині без замочування.

6

Родзинки промиваємо й заливаємо окропом, також через 10-15 хвилин зливаємо воду.

7

Розводимо мед у невеликій кількості теплої води.

8

Заправляємо пшеницю горіхами, маком, родзинками, медовим сиропом. Залишаємо кутю з пшениці на кілька годин, щоб настоялася.

Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори