Походження у легкого десерту клафуті французьке. Проте, без сумнівів, кожна кухня може похвалитися схожими простими рецептами десертів. Саме тому клафуті дещо нагадує шарлотку. Головна особливість клафуті – швидкість+простота. Продукти для приготування завжди є на кожній кухні, а часу для приготування потрібно менше, ніж на випікання.
У глибокому посуді змішуємо яйця з цукром, трішки збиваємо.
Додаємо ваніль і просіяне борошно. Збиваємо до стану густої сметани.
Тоненькою цівкою вливаємо молоко у суміш і продовжуємо збивати.
Натираємо на тертці лимон у миску з вишнями.
Приготуємо глибоку форму для випікання клафуті, змащуємо її вершковим маслом, а зверху рівномірно присипаємо борошном, тобто робимо «французьку сорочку».
Виливаємо зайву рідину від вишеньок з лимоном і викладаємо на форму, розподіляючи рівномірним шаром.
Виливаємо наше рідке тісто у форму поверх вишень.
Відправляємо клафуті у попередньо розігріту духовку 180-190°С на 50 хвилин.
Перевірити готовність потрібно дерев’яною зубочисткою.
Прикрашаємо клафуті цукровою пудрою.
Клафуті: деякі секрети
Клафуті можна готувати цілий рік – зі свіжими вишнями й замороженими. У класичному десерті вишні повинні бути з кісточками, які надають випічці аромату мигдалю.
Для більш насиченого смаку клафуті краще залити вишні коньяком або карамелізувати на сковорідці з цукром. Щоб надати клафуті приємного аромату і трохи перебити запах яєць, використовують мускатний горіх, корицю.
Такий простий і смачний пиріг можна приготувати й з іншими фруктами. Напевно, кожна господиня має у запасі не один рецепт десертів в домашніх умовах швидкої випічки з яблуками, сливами, абрикосами. Але, як стверджують ортодокси-кулінари, якщо клафуті – то тільки з вишнею, а все інше – то вже флоньярда.
Інгредієнти
Кроки рецепта
У глибокому посуді змішуємо яйця з цукром, трішки збиваємо.
Додаємо ваніль і просіяне борошно. Збиваємо до стану густої сметани.
Тоненькою цівкою вливаємо молоко у суміш і продовжуємо збивати.
Натираємо на тертці лимон у миску з вишнями.
Приготуємо глибоку форму для випікання клафуті, змащуємо її вершковим маслом, а зверху рівномірно присипаємо борошном, тобто робимо «французьку сорочку».
Виливаємо зайву рідину від вишеньок з лимоном і викладаємо на форму, розподіляючи рівномірним шаром.
Виливаємо наше рідке тісто у форму поверх вишень.
Відправляємо клафуті у попередньо розігріту духовку 180-190°С на 50 хвилин.
Перевірити готовність потрібно дерев’яною зубочисткою.
Прикрашаємо клафуті цукровою пудрою.