Домашній кетчуп

кетчуп домашній
АвторNatalyaРейтингСкладністьСередня
Підготовка35 хвПриготування50 хвЗагальний час1 год 25 хв

Основою кетчупу є, звичайно, помідори. Кетчуп додають у перші й другі страви, салати й піцу. М’ясо, смажена риба, фарширований перець, шашлики з кетчупом смакують зовсім по-іншому.

 3 кг помідорів
 100 гр цукру
 10 гвоздик
 1 ст. л. виноградного оцту
 6 духмяних перців (горошками)
 6 чорних перців (горошками)
 дрібка гострого червоного перцю
 сіль
1

Для класичного кетчупу вибираємо великі червоні стиглі помідори з щільним м’якушем. Вкладаємо їх у велику миску, заливаємо окропом на 1-2 хвилини. Потім холодною водою – має відшаруватися товста зовнішня плівка.

2

Очищаємо помідори від плівки, розрізаємо на часточки й акуратно вирізаємо насіння. Якщо насінини залишаться, кетчуп матиме не дуже приємний вигляд.

3

Подрібнюємо помідори блендером до однорідної маси. Щоб вилучити всі рештки насіння, пюре додатково можна протерти крізь сито.

4

Всі спеції ретельно розтираємо у ступці.

5

Вкладаємо томатну масу у каструлю з товстим дном та варимо на середньому вогні, часто помішуючи.

6

Через 35-40 хвилин додаємо спеції, цукор, сіль, оцет, варимо ще трохи. Перевіряємо на смак і залишаємо ще трохи на вогні.

7

Викладаємо кетчуп у стерилізовані банки й закатуємо.

Томатний кетчуп – різноманітні домашні рецепти 

Використовуючи базовий рецепт кетчупу на зиму, можна експериментувати й додавати ваші улюблені прянощі та ароматні трави – базилік, м’яту, чабер, мускатний горіх, сухий часник, корицю.

Кетчуп: то все ж таки томати чи помідори? 

Походять помідори з Центральної та Південної Америки, де їх вирощували вже у V столітті до н. е. й називали «томатль» – схоже до нашої назви томати. До Європи томати потрапили лише у XV сторіччі, французи назвали їх «помо доро», що означає «золотисте яблуко». І лише 100 років тому назад помідори стали повноцінною овочевою культурою. Сьогодні відомо понад 600 різноманітних сортів помідорів. А правильно – і томати, і помідори.

Інгредієнти

 3 кг помідорів
 100 гр цукру
 10 гвоздик
 1 ст. л. виноградного оцту
 6 духмяних перців (горошками)
 6 чорних перців (горошками)
 дрібка гострого червоного перцю
 сіль

Кроки рецепта

1

Для класичного кетчупу вибираємо великі червоні стиглі помідори з щільним м’якушем. Вкладаємо їх у велику миску, заливаємо окропом на 1-2 хвилини. Потім холодною водою – має відшаруватися товста зовнішня плівка.

2

Очищаємо помідори від плівки, розрізаємо на часточки й акуратно вирізаємо насіння. Якщо насінини залишаться, кетчуп матиме не дуже приємний вигляд.

3

Подрібнюємо помідори блендером до однорідної маси. Щоб вилучити всі рештки насіння, пюре додатково можна протерти крізь сито.

4

Всі спеції ретельно розтираємо у ступці.

5

Вкладаємо томатну масу у каструлю з товстим дном та варимо на середньому вогні, часто помішуючи.

6

Через 35-40 хвилин додаємо спеції, цукор, сіль, оцет, варимо ще трохи. Перевіряємо на смак і залишаємо ще трохи на вогні.

7

Викладаємо кетчуп у стерилізовані банки й закатуємо.

Домашній кетчуп

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори