Курячий стір фрай

стір фрай
АвторNatalyaРейтингСкладністьЛегко
Підготовка15 хвПриготування20 хвЗагальний час35 хв

В класичному варіанті, перед подачею стір фрай посипається дрібно нарізаною зеленою цибулькою та зернами сезаму. Також ви можете додати нарізані шматочками горіхи, наприклад кеш'ю чи арахіс. Ідеально смакує з рисом чи лапшою.

 1 куряча грудка, нарізана шматочками приблизно 2 см
 300 гр броколі, розділеної на маленькі суцвіття
 2 ст. л. олії
 0,50 жовтого і червоного перцю, нарізаного кусочками 2 см
 1 морква (велика), нарізана тоненькими скибочками
 свіжий імбир (2см, дрібно нарізаний)
 2 зубчики часнику
 50 мл курячого бульйону
 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
 2 ст. л. холодної води
 3 ст. л. соєвого соусу
 60 гр меду
 сіль за смаком (соєвий соус дуже солоний)
 свіжий гострий перець або пластівці гострого перцю (факультативно)
1

Готуємо соус, щоби мати його під рукою: в посудині розчиняємо кукурудзяний крохмаль у воді. Додаємо курячий бульйон, соєвий соус, мед (пластівці червоного перцю факультативно), добре перемішуємо.

2

Дуже добре нагріваємо на великому вогні вок з 1 ст.л. олії

3

Обсмажуємо, не перестаючи помішувати, шматочки курки протягом 3-4 хв. (щоби не була сира всередині). Виймаємо курку і відставляємо.

4

Трішки зменшуємо вогонь і додаємо в сковороду 1 ст.л. олії.

5

Не перестаючи помішувати, обсмажуємо протягом 30 с імбир та часник.

6

Додаємо брокколі, болгарський перець, моркву і готуємо, помішуючи, протягом кількох хвилин. Коли ви пробуєте шматочок овочів, він повинен бути ніжний зверху, але хрусткий всередині.

7

Додаємо курку і перемішуємо.

8

Знову розмішуємо готовий соус і виливаємо його у вок. Добре перемішуємо, щоби всі інгредієнти покрились соусом і доводимо до кипіння. Готуємо протягом хвилини. Якщо солі з соусу недостатньо, то досолюємо.

9

При бажанні можна додати, перед подачею, легко обсмажені зерна сезаму, дрібно нарізаний свіжий чилі та зелену цибульку. Подаємо з рисом чи лапшою.

Що таке стір фрай?

Все дуже просто, стір фрай - це китайський спосіб приготування м'яса та овочів, який полягає в тому, що продукти обсмажуються в глибокій сковорідці-вок при дуже високій температурі і у невеликій кількості олії. 

Чому саме рецепт stir fry?

Окрім того, що ця страва готується дуже швидко і просто, такий спосіб термічної обробки продуктів корисний і ідеально підходить для здорового харчування. Шматочки овочів готуються настільки швидко, що встигають залишитись всередині свіжими та хрумкими. Відповідно, втратити менше поживних речовин, ніж при інших способах приготування. 

Що потрібно для приготування? 

Сковорідка-вок. Чим простіший варіант - тим краще; основні вимоги до воку - тонкий метал та здатність добре розігріватись, тому антипригарні, керамічні і тд. воки - всього лише маркетинговий хід. Ви можете купити звичайний недорогий вок з Ікеї і він служитиме вам вірою і правдою довгі роки.

Овочі, мясо чи морепродукти. Фактично, ми можемо приготувати стір фрай з будь-яких свіжих овочів, доступних в наших широтах: різнокольоровий перець, морква, броколі, цвітна капуста, горошок, цукіні, цибуля і тд. Здебільшого, двома базовими компонентами є часник та свіжий імбир, які обсмажуються на самому початку, але якщо вам не до вподоби їх смак - ви цілком можете обійтись без них. Стір фрай - чудова вегетаріанська та веганська страва або ми можемо приготувати його з улюбленим мясом (основна вимога - це мясо повинно бути ніжним і швидко готуватись), креветками, мідіями чи навіть шматочками риби.

Олія. Будь-яка олія, яку ви любите. Уникайте соняшникової нерафінованої олії через надто виражений смак, що не дуже пасує до азіатської кухні. Ідеально смакує в стір фраї кунжутна олія.

Соус. З вибором соусу, все залежить від ваших уподобань. Класичним варіантом є соєвий соус, але ви можете додавати устричний соус чи соус шрірача, якщо любите пікантний смак. Сьогодні всі ці соуси можна легко купити в магазинах чи на сайтах, що торгують азіатськими продуктами, а нерідко ви знайдете їх і на полицях великих супермаркетів.

Категорія, Кухня

Інгредієнти

 1 куряча грудка, нарізана шматочками приблизно 2 см
 300 гр броколі, розділеної на маленькі суцвіття
 2 ст. л. олії
 0,50 жовтого і червоного перцю, нарізаного кусочками 2 см
 1 морква (велика), нарізана тоненькими скибочками
 свіжий імбир (2см, дрібно нарізаний)
 2 зубчики часнику
 50 мл курячого бульйону
 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
 2 ст. л. холодної води
 3 ст. л. соєвого соусу
 60 гр меду
 сіль за смаком (соєвий соус дуже солоний)
 свіжий гострий перець або пластівці гострого перцю (факультативно)

Кроки рецепта

1

Готуємо соус, щоби мати його під рукою: в посудині розчиняємо кукурудзяний крохмаль у воді. Додаємо курячий бульйон, соєвий соус, мед (пластівці червоного перцю факультативно), добре перемішуємо.

2

Дуже добре нагріваємо на великому вогні вок з 1 ст.л. олії

3

Обсмажуємо, не перестаючи помішувати, шматочки курки протягом 3-4 хв. (щоби не була сира всередині). Виймаємо курку і відставляємо.

4

Трішки зменшуємо вогонь і додаємо в сковороду 1 ст.л. олії.

5

Не перестаючи помішувати, обсмажуємо протягом 30 с імбир та часник.

6

Додаємо брокколі, болгарський перець, моркву і готуємо, помішуючи, протягом кількох хвилин. Коли ви пробуєте шматочок овочів, він повинен бути ніжний зверху, але хрусткий всередині.

7

Додаємо курку і перемішуємо.

8

Знову розмішуємо готовий соус і виливаємо його у вок. Добре перемішуємо, щоби всі інгредієнти покрились соусом і доводимо до кипіння. Готуємо протягом хвилини. Якщо солі з соусу недостатньо, то досолюємо.

9

При бажанні можна додати, перед подачею, легко обсмажені зерна сезаму, дрібно нарізаний свіжий чилі та зелену цибульку. Подаємо з рисом чи лапшою.

Курячий стір фрай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору