Бігос

бігос
АвторNatalyaРейтингСкладністьСередня
Підготовка30 хвПриготування35 хвЗагальний час1 год 5 хв

Традиційна для галицької кухні страва, яка має дуже давнє походження. Відомий у польській, литовській, білоруській та українській кухнях, біґос готується всюди за схожим принципом і відрізняється хіба що порядком додавання інгредієнтів чи прянощів. Основними інгредієнтами біґоса є капуста (свіжа та квашена), різні види мяса, чорнослив та сушені гриби, а секрет неперевершеного смаку - у тривалості приготування страви. Біґос - ідеальна страва для зимових застіль, і хоча він не відноситься до страв, що готуються нашвидкоруч і на щодень, проте його смак і аромат вартують всіх затрачених зусиль. Ще один важливий секрет - біґос ніколи не споживається у день приготування. а потребує настоятись.

 0,50 кг свіжої білокачанної капусти
 0,50 кг квашеної капусти
 300 гр жирної свинини
 40 гр сушених грибів
 200 гр телятини або яловичини
 150 гр бекону
 1 цибулина
 100 гр чорносливу
 1 скл. сухого червоного вина
 2 шт зерна запашного перцю
 5 шт зерен чорного перцю
 2 лаврових листки
 2 шт гвоздики
 сіль, перець
 олія для смаження
1

Гриби залити 500 мл холодної води і залишити на ніч. Відварити замочені гриби в тій самій воді до готовності (приблизно 30 хвилин), грибний відвар злити і зберегти, а гриби нарізати соломкою.

2

Квашену капусту промити, якщо вона дуже кисла, якщо ні - не мити, нарізати і залити невеликою кількістю гарячої води (стільки, щоби вода покрила капусту) і варити під кришкою приблизно 1 год.

3

Білокачанну капусту тонко нашаткувати, залити гарячою водою, посолити і готувати біля 30 хв.

4

Мясо порізати невеликими шматками і обсмажити на олії до золотавого кольору.

5

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити з беконом. Чорнослив добре промити.

6

Два види капусти з'єднати, додати мясо, гриби, грибний відвар, цибулю, бекон, чорнослив і прянощі. Додати вино, не щільно накрити кришкою, аби виходила пара і готовати трохи більше години на невеликому вогні.

7

Вистудити і залишити в прохолодному місці.

8

Наступного дня бігос довести до кипіння і тушкувати протягом кількох хвилин, якщо є зайва рідина - дати їй випаруватись. Процедуру можна повторювати два-три дні поспіль.

Інгредієнти

 0,50 кг свіжої білокачанної капусти
 0,50 кг квашеної капусти
 300 гр жирної свинини
 40 гр сушених грибів
 200 гр телятини або яловичини
 150 гр бекону
 1 цибулина
 100 гр чорносливу
 1 скл. сухого червоного вина
 2 шт зерна запашного перцю
 5 шт зерен чорного перцю
 2 лаврових листки
 2 шт гвоздики
 сіль, перець
 олія для смаження

Кроки рецепта

1

Гриби залити 500 мл холодної води і залишити на ніч. Відварити замочені гриби в тій самій воді до готовності (приблизно 30 хвилин), грибний відвар злити і зберегти, а гриби нарізати соломкою.

2

Квашену капусту промити, якщо вона дуже кисла, якщо ні - не мити, нарізати і залити невеликою кількістю гарячої води (стільки, щоби вода покрила капусту) і варити під кришкою приблизно 1 год.

3

Білокачанну капусту тонко нашаткувати, залити гарячою водою, посолити і готувати біля 30 хв.

4

Мясо порізати невеликими шматками і обсмажити на олії до золотавого кольору.

5

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити з беконом. Чорнослив добре промити.

6

Два види капусти з'єднати, додати мясо, гриби, грибний відвар, цибулю, бекон, чорнослив і прянощі. Додати вино, не щільно накрити кришкою, аби виходила пара і готовати трохи більше години на невеликому вогні.

7

Вистудити і залишити в прохолодному місці.

8

Наступного дня бігос довести до кипіння і тушкувати протягом кількох хвилин, якщо є зайва рідина - дати їй випаруватись. Процедуру можна повторювати два-три дні поспіль.

Бігос

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори