Банош – легенда Карпат

Банош
АвторNatalyaРейтингСкладністьВажко
Підготовка10 хвПриготування40 хвЗагальний час50 хв

Традиційна гуцульська страва банош – бануш, токан, чир, це кукурудзяна каша на вершках, готувати її просто і швидко. Але секрет все ж таки є – зазвичай готують виключно чоловіки на відкритому вогнищі, так, аби димом пропах та сили від вогню набрався. А ще – на жирній домашній сметані. У цьому й відмінність баношу від мамалиги, яку варять на воді, а потім нарізають ножем, як пиріг.

 0,50 л вершків
 200 гр кукурудзяної крупи
 сало
 бринза
 сіль, чорний перець
1

Крок 1.
Наливаємо вершки у казанок, на маленькому вогні доводимо до кипіння.

2

Крок 2.
Кукурудзяну крупу дуже добре промиваємо. Постійно помішуючи ложкою вершки, тонесенькою цівкою засипаємо кукурудзяну крупу. Банош-кухарі радять готувати страву виключно дерев’яною ложкою, щоб не було стороннього присмаку.

3

Крок 3.
Після закипання зменшуємо вогонь, трішки солимо та готуємо, щоб каша для баношу стала м’якою, а за консистенцією, як густа сметана. Тож, якщо потрібно, можна доливати маленькими порціями гаряче молоко або вершки.

4

Крок 4.
Постійно помішуємо банош, щоб не підгорів.

5

Крок 5.
Поки наглядаємо за кашею, ріжемо на шматочки сало та на помірному вогні починаємо смажити шкварки.

6

Крок 6.
Бринзу нарізаємо маленькими скибками.

7

Крок 7.
У рецепті баношу це надто відповідальний момент. Потрібно дуже швидко збивати кашу, поки на поверхні не утвориться масло. Можна збивати, коли казан знаходиться на вогні, а дехто воліє зняти з вогню.

8

Крок 8.
Викладаємо кашу у тарілку, зверху вже готові шкварки з жиром. Притрушуємо бринзою, а можна розкришити її прямо у тарілку.
Смачного!

Інгредієнти

 0,50 л вершків
 200 гр кукурудзяної крупи
 сало
 бринза
 сіль, чорний перець

Кроки рецепта

1

Крок 1.
Наливаємо вершки у казанок, на маленькому вогні доводимо до кипіння.

2

Крок 2.
Кукурудзяну крупу дуже добре промиваємо. Постійно помішуючи ложкою вершки, тонесенькою цівкою засипаємо кукурудзяну крупу. Банош-кухарі радять готувати страву виключно дерев’яною ложкою, щоб не було стороннього присмаку.

3

Крок 3.
Після закипання зменшуємо вогонь, трішки солимо та готуємо, щоб каша для баношу стала м’якою, а за консистенцією, як густа сметана. Тож, якщо потрібно, можна доливати маленькими порціями гаряче молоко або вершки.

4

Крок 4.
Постійно помішуємо банош, щоб не підгорів.

5

Крок 5.
Поки наглядаємо за кашею, ріжемо на шматочки сало та на помірному вогні починаємо смажити шкварки.

6

Крок 6.
Бринзу нарізаємо маленькими скибками.

7

Крок 7.
У рецепті баношу це надто відповідальний момент. Потрібно дуже швидко збивати кашу, поки на поверхні не утвориться масло. Можна збивати, коли казан знаходиться на вогні, а дехто воліє зняти з вогню.

8

Крок 8.
Викладаємо кашу у тарілку, зверху вже готові шкварки з жиром. Притрушуємо бринзою, а можна розкришити її прямо у тарілку.
Смачного!

Банош – легенда Карпат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори